В Гърмен не са се поддали на фалшивата новина за отнемане на деца

Снимка: БГНЕС

Родителите от ромския квартал „Кремиковци“ в Гърмен не са се поддали на фалшивата новина за риск от отнемане на децата им. Това заяви за „Хоризонт“ директорът на средното училище в общинския център, където преди няколко  години имаше сериозно етническо напрежение, заради  масов бой.

От няколко дни медиатори от ромската общност работят с децата и родителите им  както в училището, така и в квартала. Напрежение и страх няма, категоричен беше директорът Стоян Стругов:

„Нашите ромски родителите не са чули, може би и здрав разум имат някои от тях, които слушат по медиите и не се поддават на чисти манипулации“.

Процесът на сегрегация на средното училище „Св. Св. Кирил и Методий“, който се задълбочи след масовия бой между различни етнически групи и доведе до серия от протести на местните жители, е овладян:

„250 ученика имаме общо в училището. Около 50% са от ромския кв. „Кремиковци“. Това е може би е едно от интересните мултикултурни училища в нашия район“, каза още Стругов.

 Последствията от нагнетеното етническо напрежение  са били най- тежки в училището, каза директорът и апелира към участниците в изборите да не  злоупотребяват с това:

„Като че ли се е забравило това нещо. Трябваше доста време да мине, за да се върнем пак към толерантния дух. Ако някой не дърпа дявола за опашката, няма проблем“. 

Свързани новини

Красимир Каракачанов

Проверяват служител в МО за участие в сценарий, предизвикал психозата за отнемане на деца

Служител в Министерство на отбраната ще бъде проверяван дали е съпричастен към сценария, подтикнал в началото на тази седмица родители да приберат от училище децата си. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни: "Ще..

публикувано на 09.10.19 в 13:52

Томислав Дончев определи като сценарий психозата за отнемане на деца

Премиерът Бойко Борисов призова медиите да съдействат за спиране на разпространението на фалшивите слухове, че държавата ще взима деца от семействата и ще ги изнася в чужбина.  Целенасочена атака По темата вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че..

публикувано на 09.10.19 в 12:17