Очаква се НС да избере нов шеф на КПКОНПИ до 20 ноември

Снимка: БГНЕС

Най-късно до 20-и ноември се очаква парламентът да избере нов председател на антикорупционната комисия. Това обяви председателят на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев от „Обединени патриоти“.

Ресорната комисия прие процедурните правила за предложения и избор на кандидати за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, след като в края на юли Пламен Георгиев подаде оставка.

Съгласно правилата, в 14-дневен срок след приемането им в пленарната зала, ще могат да се внасят кандидатурите. След този срок кандидатите ще имат седем дни да внесат в Народното събрание писмените концепции за работата си като председател на Антикорупционната комисия и декларация за имуществено състояние и конфликт на интереси. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в Ресорната комисия, а реалният избор ще е в пленарната зала. За избран ще се смята този, който е получил 50% плюс един от присъстващите народни представители в залата.

Председателят на Комисията за борба с корупцията Борис Ячев очерта сроковете по предстоящия избор на председател на Антикорупционната комисия: „От нас е изслушването, събирането на документи. Имаме опит и от миналата година. Беше максимално бързо направено. След ваканцията, което означава, че на 20-и ноември може да бъде избран председател“.

А на въпрос дали „Обединени патроти“ обсъждат свой кандидат, отговори: „Не, не е обсъждана кандидатура“.

Следващият председател на КПКОНПИ задължително трябва да има юридическо образование. По-бързият или по-бавен избор на председател на Антикорупционната комисия зависи от това дали утре пленарната зала ще гласува правилата или ще ги остави след предизборната ваканция.

Свързани новини

Бойко Борисов

Бойко Борисов защити назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия

Премиерът Бойко Борисов коментира критиките на президента към управлението, както и обвиненията за назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия. "Предишният ден сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен..

обновено на 26.08.19 в 14:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33