Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полякиня и австриец са отличени с Нобел за литература

| обновено на 10.10.19 в 18:25
3
Шведската академия присъди Нобеловата награда за литература за 2018 г. на полската писателка Олга Токарчук, а за 2019 г. – на австрийския писател Петер Хандке.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полската авторка Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке бяха отличени днес с Нобелови награди за литература, предаде Би Би Си.

Обявени са двамата победители – един за 2019 г. и един за 2018 г., тъй като миналата година награда не бе връчена заради секс скандал. Токарчук, която през 2018 г. стана лауреат на международната награда "Букър", получава Нобела за миналата година, а Хандке - за тази.

Олга Токарчук е родена през 1962 г., пише романи, разкази, новели, есета, стихове. Петер Хандке е роден през 1942 г., пише романи, повести, сценарии.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

Токарчук е отличена за „въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот“. 

57-годишната полякиня с характерната раста прическа е еколог, вегетарианка, интелектуалка и остро критикува полското правителството, което има консервативни и националистически възгледи.

„Това е много важна награда за Централна Европа. Тя е чест и източник на гордост“, каза Токарчук пред АФП.

„Сега мисля за Полша и поляците, които преминават през труден момент и им предстоят избори, които ще определят формата на демокрация или дали изобщо ще има демокрация“, добави тя.

Хандке получава престижната награда „за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит“.

Някои смятат отличаването на Петер Хандке до известна степен за противоречиво. Австрийския писател от словенски произход предизвика критики през 2006 г. с реч на погребението на Слободан Милошевич. През 2014 г. награждаването му с Международната награда „Ибсен“ бе посрещнато с протести в Осло. В същата година Хандке призова Нобеловите награди да бъдат премахнати и ги определи като „фалшива канонизация“ в литературата. И все пак 76-годишният Хандке е сочен като един от най-влиятелните следвоенни писатели в Европа.

Произведения и на двамата автори са преведени на български език, а Петер Хандке е познат на нашата публика и като съсценарист на филма на Вим Вендерс „Криле на желанието“.

Миналата година връчването на Нобеловата награда за литература беше отменено за първи път от 1949 г. Шведската академия, която връчва Нобеловите награди за литература, е с променен състав и въведе промени, след като съпругът на неин член беше уличен в изнасилване и продажба на вътрешна информация за наградите. Тази година наградите определи 10-членно жури, съставено от петима членове на Академията и петима външни експерти.

Досега Нобелова награда за литература са получили 100 мъже и едва 15 жени.

Според литературоведа Йордан Ефтимов българинът не е неподготвен за двете имена. Има много преведени творби и от двамата автори, както и много техни книги, които могат да бъдат намерени в книжарниците, добави той в предаването „12+3“.

На първо място Петер Хандке е драматург и се надявам българските театри бързо да се сетят и да актуализират афиша си, отбеляза още Йордан Ефтимов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07