Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Институциите закъсняха с реакцията си

Елеонора Лилова, ДАЗД: Не сме имали сигнали за готвени спекулации за отнемане на деца

Александър Урумов: Няма от какво да се притеснявам

Елеонора Лилова-председател на Държавната агенция за закрила на децата
Снимка: Ани Петрова

Не е подготвяна и никога няма да има в България стратегия, която да извежда деца от семейства. Това заяви пред БНР Елеонора Лилова – председател на Държавната агенция за закрила на детето. По думите ѝ в страната ни има стратегия, която цели връщане на децата в семействата и тя дава отлични резултати.

На кресливите им се обръща внимание

Според нея групи от хора са извадили определени фрази и думи, като по този начин са преобърнали голяма част от съдържанието на документа. Тя подчерта, че подкрепящите стратегията са били много повече:

„В България тези, които са по-кресливи и които умеят да манипулират, засега им се обръща повече внимание. Нашият глас – на тези, които обясняваме, че в България има нормална, български модел, система за закрила, като че ли по не се чува“.

В предаването „Нещо повече“ Лилова разкритикува и част от медиите:

„Не се обърна внимание на спокойната работа, когато този документ се разработваше, а се потърси малко повече гласност, когато се предизвикваха скандални ситуации. Ние продължихме изявленията, брифингите… но повече се чуват тези, които имат отрицателно мнение“.  

ДАЗД е в постоянна връзка с ромските организации

Председателят на ДАЗД сподели, че и по време на разработването на стратегията, и след това не са прекъсвали връзката с ромските организации. Агенцията се е свързала с кметовете, където имаше напрежение в последните дни след разпространени слухове за отнемане на деца, както и с директори и учители.

Не сме имали сигнали за готвени спекулации

„Никой не можеше да предвиди какво точно се случва конкретно в махалата. В ДАЗД не сме имали сигнали, че в ромски махали се подготвят някакви спекулации, че някой ще взима децата. Апелирам – ако има такива притеснения и за в бъдеще от страна на гражданите относно неправомерни действия на служители, да сигнализират в ДАЗД, за да се провери дейността им“.

Лилова отбеляза, че служители в страната са споделяли за притеснения, но нищо конкретно: „Конкретна информация, че в дадено училище или детска градина ще се случи нещо, не сме имали предварително“.

Председателят на ДАЗД все пак бе категорична, че стратегия за детето трябва да има. По думите ѝ обаче към момента не се работи по такъв документ.

Александър Урумов: Няма от какво да се притеснявам

Набеденият за участник в психозата с „отнемането на деца“ Александър Урумов, който е началник на пресцентъра на Министерството на отбраната, съобщи, че към този момент не е търсен от прокуратурата и службите.

„Готов съм да предоставя всичките си мобилни устройства и всичко, което ползвам за комуникация. Бих съдействал изцяло на такава проверка. Нямам какво да крия и от какво да се притеснявам. Ако имах нещо да кажа, досега да съм го казал. Както не се притеснявах да говоря публично срещу Истанбулската конвенция, която се оказа, че е противоконституционна“. 

 Алексей Пампоров: Институциите закъсняха с реакцията си

„Институциите взеха рутинни мерки. Те не очакваха да се случи това, което се случи“, изказа мнение от своя страна доц. Алексей Пампоров – социолог от БАН. Според него и сега съществуват мерки, като тези в стратегията:

„Институциите въведоха съвсем дребни промени в законодателството, които обаче доведоха до голяма истерия, защото хората не са запознати с тях“.

Преди избори винаги има фокусирано внимание към ромската общност, подчерта социологът. Според него случилото се в Сливен е било търсена провокация.

Доц. Пампоров смята, че институциите са закъснели с реакцията си. 

И в Русия е правен подобен опит със страховете на хората

Оказва се, че не само в България подобни истерии срещат благодатна социална почва. И в Русия е правен подобен опит със страховете на хората. За него разказа в интервю за "Хоризонт" руската разследваща журналистка Анастасия Сечина:

„Тази истерия не беше свързана само с някакви малцинства или мигранти, тя беше свързана с цялото население в някакъв момент. Хората мислиха, че е достатъчен един малък повод, за да дойдат и да им вземат децата“.

Интервютата чуйте от звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев. В края на 2022 година..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон. Според..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни..

публикувано на 20.04.24 в 07:29