Веселин Паунов: Британците се измориха да бъдат оптимисти за Брекзит

Демонстранти срещу Брекзит протестират в Лондон.
Снимка: БТА

Британците като че ли се измориха да бъдат оптимисти по отношение на Брекзит и на Острова вече се осъзнава, че предложението за приемлива сделка трябва да дойде от британска страна, а не да се чака Брюксел да изкове няколко варианта и след това Лондон да каже това „да“, това „не“. Това заяви в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Според него има оптимизъм, че поне може да се смята, че правителството на Великобритания гледа сериозно на постигането на сделка. Дали обаче това е така наистина, остава голям въпрос с този премиер, който е категоричен, че страната излиза от ЕС на 13 октомври със сделка или без, като се има предвид и цялостното му поведение и имидж на човек, който се поставя над закона.

„Ще последват 2-3 дни на интензивни преговори, за което се съгласиха и европейците, и на срещата на върха на 17-18 октомври в Брюксел евролидерите ще трябва да кажат този план става или не. Ако става, британският ще отговори на същия въпрос и ако отговорът е „да“, страната ще излезе от ЕС на 31 октомври със сделка. Това е най-краткият и най-прост вариант“, коментира Паунов.

Той уточни, че новият план на Борис Джонсън може да реши въпроса за т.нар. предпазен механизъм – гаранцията, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.

„За Джонсън е важно постигането на сделка да бъде постигнато като негова победа. А новият план създава илюзия и за двете страни по въпроса за митата“, подчерта кореспондентът на БНР. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

Свързани новини

Ново предложение на Лондон дава тласък на преговорите за сделка по Брекзит

Последното предложение на Обединеното кралство предвижда след неговото оттегляне от ЕС трябва да се въведе граница за регулативни проверки в Ирландско море между Северна Ирландия и Великобритания. Регулативните проверки са за спазване на..

обновено на 11.10.19 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59