Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Сделката за Брекзит зависи от британския парламент

Историческа грешка ще е да не започнат преговори за членство в ЕС с Тирана и Скопие, смята премиерът

| обновено на 17.10.19 в 19:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес преди началото на Европейския съвет в Брюксел, че от британския парламент зависи дали споразумението за Брекзит ще бъде одобрено.

Брекзит сделката

Първо сделката трябва да мине в събота през парламента в Лондон, иначе - това сме го играли много пъти, посочи Борисов. „Божа работа, никой не може да каже“, допълни той и каза, че се възхищава на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

За Северна Македония и Албания 

Историческа грешка ще е, ако на Северна Македония и на Албания не бъде дадена дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на върха в Брюксел:

„Би било историческа грешка, ако не започнат преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Това ще бъде удар за народите на тези държави, на които просто им казваме "Вие не ставате сега". И в следващите 15 години съм убеден, че няма и да има такъв период. връщането на много еврокомисари от различни държави изнерви много ситуацията в Европа и сега забелязвам, че различните политически семейства си връщат едно на друго. После няма защо да се сърдим, че имало джихадисти, че имало различно влияние - дали на Турция, дали на Русия, дали на Китай, дали на някой друг. След като ние не искаме, животът никога не търпи вакуум, все някой ще се заинтересува от тях. И това не е добре и за България“, подчерта той.

Против "зелената светлина" за Скопие и Тирана да започнат присъединителни преговори е президентът на Франция Еманюел Макрон. От Северна Македония и Албания се надяват на срещата в Брюксел днес и утре той да бъде убеден да промени позицията си.

Турската операция в Сирия

Тема на Европейския съвет е и турската военна операция в Северна Сирия, както и евентуални санкции срещу Турция заради сондажите ѝ за нефт в изключителната икономическа зона на Кипър.

"Най-гадното нещо е войната и Турция трябва да я прекрати незабавно и да седнат и Великите сили, разбира се и американците трябва да участват, трябва да вземат решение и тази война да престане. Защото ние, Европа, и България като част от нея, отново ще се явим като държава донор, която плаща, а миграционният натиск ще дойде към нас ", каза Борисов по повод операцията на Анкара в Северна Сирия. 

На въпрос трябва ли България да се присъедини към оръжейното ембарго към Турция, премиерът отговори:

"Искате да спрем нашата военна промишленост? Добре, ще я спрем. И като излязат работниците на протест, ще ви питам защо? Искате с този въпрос да си убиете военната промишленост".

По повод съобщението, че „Фолксваген“ отлага решението си за нов завод, Борисов отбеляза, че започналият общоевропейски натиск срещу тях започва да става контрапродуктивен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

EС и Великобритания постигнаха сделка за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за нова сделка за Брекзит. "Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано..

обновено на 17.10.19 в 17:31

ЕК: Великобритания се стреми към амбициозна сделка за свободна търговия с ЕС след Брекзит

Великобритания ще се стреми да сключи амбициозна сделка за свободна търговия с Европейския съюз, след като напусне блока, включваща нулеви тарифи и търговия без квоти, обяви Европейската комисия в четвъртък, предаде Ройтерс. Комисията посочи, че..

публикувано на 17.10.19 в 14:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато..

публикувано на 16.04.24 в 15:36
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши..

публикувано на 16.04.24 в 14:59

В СУ беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето". То се превърна в модерен конферентно - изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на..

публикувано на 16.04.24 в 14:45
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов...

публикувано на 16.04.24 в 14:13