Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артист, антрополог, преподавател и вечен пътешественик

Проф. Александър Илиев: Имам дух и енергия на 18-годишен

Бойни изкуства, рекорди на ГИНЕС, изучаване на над 20 езика са част от пъстрата му биография

Снимка: БГНЕС

„Най-важна е педагогическата ми работа, защото не е важно човек да проправи някаква бразда, но и да хвърли семена и те да поникнат - читави и здрави плодове“. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ проф. Александър Илиев - артист, режисьор, мим, планински водач, ръководител на спортни и научни експедиции и поклоннически пътувания, антрополог.

Като преподавател той иска да научи своите студенти на свобода, „която дава гаранция, че ще можем спокойно да търсим и да намираме истината“.

Спортът и интересът към будизма го отвеждат в Азия

Проф. Илиев описва пътя си като „нормално сложен, както на повечето хора, които имат повече от една възможности”. Започнал е с електроника и изчислителна техника, после завършил режисура в тогавашния ВИТИЗ, последвало дипломиране по антропология в Барселона.

Спортът е негов приятел от детството му. Занимавал се е с акробатика, колоездене, плуване, бойни изкуства, йога. Всичко това го отвежда към Азия, където „всичките тези умения са доведени до съвършенство.”

За проф. Александър Илиев е важно не само да практикува, но и да изучава всички тези умения, които днес ни помагат да се избавим от стреса на съвременността. Най-силно впечатлен е от древното кралство Тибет, заради „духа на хората, тяхното ненасилие и желанието да преодолеят всичко”.

В тайните на Тибет и будизма

Започва да изучава Тибет и философията на будизма още 12-годишен. Тогава с негов съученик писали детска поема, посветена на Тибет. „То беше уж на майтап. И се оказа, че аз след това  посетих всички тези места, за които бяхме писали.”

„На първо място това е желанието на всеки един гражданин и селянин в Тибет да постигнат просветление, което означава да разберат истината за себе си и за света, в който живеем. Знаменитата максима на Буда „Вярвай, но проверявай” може да се каже, че е основа и на съвременната наука. Най-вероятно това е и първият учен, който наистина е изследвал естеството”, изтъква проф. Илиев.

За позитивизма и хейтърите

Той е впечатлен и от задружността и единението на местните хора там по време на бедствия, както и от техния позитивизъм, който не е много типичен за нас, българите.

„И сега чувам реплики на хората - 30 години, откакто избухна демокрацията, наникъде не сме. Преди това пък се казваше – ето сега, комунизмът, гледайте какво стана. Преди това – в царско време беше зле. Хората, които са нихилисти, хейтъри или черногледи с тези очила напред няма да видят никога.”

Проф. Илиев признава, че той лично мисли позитивно и счита, че българинът има това качество.

Рекорди за книгата на ГИНЕС

През 1992 г. с негови приятели поставя рекорд – единият бяга 24 часа, другият колоезди едно денонощие, а Илиев играе пантомима без прекъсване. След това подобрява рекорда на 25 и половина часа, което е вписано в архивите на ГИНЕС. Участвал е и в най-височинния концерт на света, в подножието на Еверест. С групата, с която работи, има постигнати над 40 рекорда, три от които са официално признати за Книгата с рекорди.

„Например ние сме изкачвали Килиманджаро с велосипеди, Монблан с велосипеди и никой не го е правил преди и след нас, но това за тях не е било достатъчно интересно и престижно.”

Въпреки че е на 63 години, проф. Александър Илиев продължава да става рано всяка сутрин, да прави упражнения и да изрича специална формула: „Аз съм на 18 години и се движа с такава енергия, с такова отношение, каквото е на 18-годишен човек.  Всеки ден духът ми е такъв, силата, енергията ми е такава.“

Разбирането на другите като разбиране на света

Нарича третата си професия – антропологията, професия за разбирането на другите. Това му помага да разбере и света, в който живеем. „За да разбера какво правят те, аз трябва да се вгледам в тях, да ги видя, да ги чуя, те имат свой начин на мислене. Аз съм бил и на място, където има канибали – Папуа Нова Гвинея, племена, където канибализмът е останал от хилядолетия и той е ритуален канибализъм. Аз се опитвам да ги разбера тези хора.”

Мечтае да посети и останалите 80 държави

„Което мечтая, аз го постигам. Поставям си го за цел, правя план за него и стъпка по стъпка го реализирам”, казва още Александър Илиев, който има зад гърба си много постигнати мечти и е пресметнал, че все още не е посетил от работен или личен интерес около 80 държави.

Проф. Илиев е преподавал в над 50 държави по света, изучавал е 21 езика. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20