Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Супер събота“ с много неизвестни за Брекзит в британския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Супер събота“ е днес в британския парламент. Камарата на общините заседава в този иначе почивен ден от седмицата за първи път от 3 април 1982 г., когато депутатите са събрани извънредно заради аржентинския десант на Фолклендските острови. Въобще съботните заседания в Уестминстър са били все по такива поводи. Например на 3 ноември 1956-а - заради Суецката криза и на 2 септември 1939-а - избухването на Втората световна война.

Наричат днешното заседание на депутатите „Супер събота“, защото заседанието няма да е ограничено във времето и освен вот върху споразумението на Борис Джонсън с Евросъюза, може да се стигне и до вот на недоверие към правителството или дори до вот за втори референдум за Брекзит.

Драмата обаче може и да се изпари, ако бъде приета една от внесените поправки, с която се цели предотвратяване на случаен Брекзит без споразумение.

Поправката „Летуин“

Борис Джонсън вече претърпя една съществена загуба преди днешното съботно гласуване. Депутатите гласуваха процедура заседанието да не бъде ограничено във времето, но също и да бъдат внасяни поправки. Точно една от тези поправки е на сър Оливър Летуин.

Макар и да посочва, че иска сделката на Борис Джонсън да успее, Летуин иска с поправката да се гарантира, че Обединеното кралство няма да излезе от ЕС на 31 октомври без сделка по погрешка, ако възникне проблем при приемането на съответното законодателство. По този начин се избягва пролука в закона на Хилари Бен, който по принцип задължава премиера да поиска отлагане на Брекзит за три месеца, ако до 19 октомври, т.е., днес, споразумението не бъде одобрено.

При това положение на Джонсън ще се наложи да иска отлагане на Брекзит още днес и няма да има директно гласуване на сделката. А пък при отлагане на Брекзит е най-вероятно да последват общи избори.

Всъщност Летуин казва, че неговата поправка ще насърчи лейбъристите в опозиция да подкрепят сделката, защото им дава гаранция, че няма да има Брекзит без сделка на 31 октомври и най-вероятно ще последва отлагане, дори и сделката да бъде гласувана.

Тук обаче има една важна уговорка. Председателят на Камарата на общините решава кои поправки ще бъдат обсъждани.

Сложна аритметика по изненадващата нова сделка с ЕС

Борис Джонсън изненада всички с това, че противно на очакванията, взе, че наистина постигна споразумение с Брюксел. Накара европейците да направят важни отстъпки, но и самият той се пречупи за митническите проверки в Ирландско море и за времето, което Северна Ирландия ще остане в европейския общ пазар и митнически съюз.

Но аритметиката на потенциалните гласове „за“ и „против“ в Камарата на общините е сложна.

Британските зрители, слушатели и следящите електронните издания сигурно се умориха вчера да следят кой какви аргументи излага в полза на сделката и против нея. Със сигурност всичко това ще се повтори днес в Камарата на общините по време на обсъжданията. Никой не знае какво ще се случи, защото се предполага, че везните ще се наклонят на едната страна само в рамките на 2-3 гласа.

В Камарата на общините има 650 депутати. Но това не е пълната бройка на гласуващите, защото 7 от тях са от северноирландската партия Шин Фейн, които в знак на протест не заемат своите места, а освен тях не гласуват председателят на Камарата – добре познатия Джон Бъркоу и неговите трима заместници. Това означава, че на правителството са необходими 320 гласа, за да спечели битката.

Усложненията идват от факта, че Консервативната партия на Борис Джонсън няма мнозинство. В Камарата на общините има 288 тори. Очаква се мнозинството от тях да подкрепят сделката на премиера. Не е ясно обаче дали всички от групата от най-твърдите брекзитиъри - така наречена Група за европейско проучване, ще гласуват за сделката. Освен това е важно как ще гласуват отлъчените от партията 21 депутати. Като се има предвид, че те се разбунтуваха точно, за да няма Брекзит без сделка, сега, след като има сделка, е най-вероятно да подкрепят премиера въпреки неприятния спомен от отлъчването. А и вчера организационните секретари дълго флиртуваха с тях, вероятно с обещания да ги върнат в партийните редици.

И понеже гласовете не стигат, дори всички тори да гласуват и ако Борис Джонсън не успее да убеди 10-те депутати от северноирландската Демократичната юнионистка партия да го подкрепят, ще му трябват гласове от противниците от Лейбъристката партия. А там има признаци, че повече от десет депутати ще гласуват за споразумението.

Иначе лейбъристите са 244 на брой. Депутатите от Шотландската национална партия са 35, либералдемократите - 19, както и няколко независими и от други малки партии. Всички те са против сделката. Има обаче група от около 20 депутати, за които не се знае накъде ще поемат и точно те ще решат изхода от битката.

Изравнени залози при букмейкърите

С оглед на многото неясноти никой не се наема с твърди прогнози. Правителството проведе късно снощи заседание, министрите от него излязоха, без да кажат и една дума пред репортерите. Борис Джонсън преди това в типичен за него стил изрази абсолютна увереност, че сделката му е в кърпа вързана. Но същото може да се чуе и от страна на опозицията.

Подобни са залозите и на букмейкърите, много изравнени. Таблоидът „Сън“ обаче в навечерието на вота даде точен резултат: 320 „за“ сделката на Борис срещу 319 „против“ с пълна разбивка по партии кой как гласува.  

Премиерът Джонсън казва, че ако споразумението му бъде отхвърлено, ще спази закона и ще поиска ново отлагане, но се кълне, че Великобритания напуска ЕС на 31 октомври.

Джонсън и екипът му явно имат „скрита вратичка“

В резултат всички сценарии продължават да са валидни в случай и на Брекзит със сделка, и на Брекзит без сделка. На практика поправката на сър Оливър Летуин дори усложнява още повече нещата точно откъм сценарии. Но „гадаем“ наистина е най-точната дума.

Въпреки мерките, които се вземат да не се излезе от ЕС без сделка, все още на никой не е ясно какво точно е намислил премиерът със своето настояване, че на 31 октомври „живи или мъртви“ британците излизат от ЕС. Явно той и неговият екип имат някаква формула за заобикаляне на закона на Хилари Бен и съвсем не е задължително това да е вратичката, съзряна от Оливър Летуин.

Въпросът за един милиарда паунда - какво точно ще се случи с Брекзит, продължава да е без отговор.

Втори референдум?

Борис Джонсън сериозно подобри имиджа си, колкото и противоречиви да са изявите му. Всички анкети сочат, че той е поне два пъти по-популярен от лидера на основната опозиционна партия Джеръми Корбин. Консерваторите увеличават преднината си пред лейбъристите. Борис Джонсън и торите със сигурност ще спечелят следващите общи избори, ако са утре. Въпросът, разбира се, е дали ще имат необходимото мнозинство да съставят сами правителство.

Така че в този ред на мисли защо пък да не се съгласи и с втори референдум, макар и все пак, това далеч да не му е грижа.

Целия анализ може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46