Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Вътрешното напрежение в Северна Македония ще расте

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Абсолютно сигурно е, че вътрешнополитическото напрежение в Република Северна Македония ще нараства, след като страната не получи покана за начало на преговори за присъединяване към ЕС, прогнозира пред БНР бившият посланик на България в Скопие и Белград проф. Ангел Димитров.

„Смятам, че опозицията ще използва абсолютно всички възможни средства, за да засилва вътрешното напрежение. Не изключвам да има напрежение и в самата управляваща партия. Там има различни крила и тенденции. Затова смятам, че нашата млада съседка Република Северна Македония влиза в един период на засилено вътрешно напрежение“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него напрежение ще има и защото се отваря много голямо пространство за действие на други държави, които имат интереси в региона. „Става въпрос за Русия, икономически – Китай, но те чрез икономиката търсят и политическо влияние, разбира се, Турция, да не говорим за някои от съседите“, продължи проф. Димитров.

По думите му политическото говорене в Северна Македония, а и в медиите бе внушавано, че страната ще получи покана за начало на преговори за присъединяване към ЕС въпреки предупредителните сигнали, че това няма да стане толкова лесно.

Премиерът Зоран Заев няма да подаде оставка

„Масовото разочарование е разбираемо, но това не означава, че всичко трябва да рефлектира върху премиера Заев и неговото правителство, защото през последните две години те наистина правят сериозни усилия да защитят желаната евроинтеграция“, каза проф. Ангел Димитров.

Той не смята, че премиерът Зоран Заев ще подаде оставка.

„Достатъчни са само окуражителните сигнали, които идват от европейски политици, включително от българския премиер Бойко Борисов. Смятам, че те трябва да осъзнаят необходимото увеличаване на скоростта и ефективността на реформите, които страната трябва да извършва“.

Според проф. Димитров ако правителството и премиерът Заев бъдат стоици при очертаващото се политическо напрежение не би трябвало да им промяна в посоката на развитие на Северна Македония.

„Опозицията декларира, че също се интересува от евроинтеграцията и евроатлантическото развитие на страната, макар че досега не показа как вижда как може да се стигне до тези желани точки“, посочи той.

Проф. Димитров не смята, че предсрочните избори чукат на вратата.

„Проблемът обаче, който стои малко встрани, но е важен, е икономическото състояние на страната, защото гражданите там се вълнуват от тези големи проблеми за външнополитическата посока, в която се движи страната. Но много повече се вълнуват като че ли от това, което получават и това, което осигурява ежедневието им“, каза той.

Не се очаква бърза промяна в Скопие по интерпретацията на общото ни минало

Проф. Ангел Димитров, който в момента е съпредседател на съвместната комисия със Северна Македония по историческите и образователни въпроси, каза, че не очаква при създавала се ситуация и атмосфера „бърза и видима промяна в готовността на македонските си колеги за постигане на такова съгласие в интерпретацията на миналото, което да е близо до научната истина и да бъде приемливо за двете страни“.

„Не очаквам това, защото сигналите, които постоянно идват от лятото насам, говорят за едно поставяне под съмнение на смисъла дори на тази клауза от договора за приятелство и добросъседство, която регулира появата и работата на съвместната комисия“, мотивира се той.

Проф. Димитров посочи, че не е една направена и крачка напред в обсъждането на личността и делото на Гоце Делчев на заседанието в Охрид. Но докато резултатът от предишната среща е бил нула, сега е имало минимална стъпчица нагоре.

„Това, което успяхме да направим, е да приемем протокол за предишната безрезултатна среща. Това е важно, защото трябва да има доказателство за начина, по който се работи в комисията. Успяхме да направим и стъпка напред в този проточил се повече от година преглед на учебниците, посветени на Средновековието. Но е там не успяхме да завършим поради нежеланието на част от нашите колеги да се работи пълноценно и извън бюрократично приеманото време до 17 ч“, обясни проф. Димитров.

Той изрази едно желание за по-отговорно отношение на редките срещи на комисията – 8 за година е половина, както по формалната част от работата, но и към същинското ѝ измерение.

Следващата договорена среща на комисията е в края на ноември в България.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17