Борисов: Където има газопроводи, няма война

Премиерът откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток"

| обновено на 21.10.19 в 18:01
4
Борисов откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“.
Снимка: Пресслужба към МС

С реализацията на газопреносните проекти българската икономика ще може да си купува най-евтиния газ. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорна станция" Странджа". 

Този газопровод от 11 км и новата газоизмервателна станция струваха над 75 милиона лева.

На церемонията присъстваха енергийният министър Теменужка Петкова, а също така и представители на Русия - чийто газ ще заобикаля Украйна през "Балкански поток", Саудитска Арабия - чийто консорциум "Аркад" строи тръбопровода, и Унгария - която е друга ключова дестинация на газа към Централна Европа. 

"Обектът връща страната ни на газовата карта на Европа", подчерта премиерът Борисов:

"Там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война. И затова още по-усилено строим. Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също. България, следващите поколения, ще си взема транзитни такси за геостратегическото ѝ положение".

"Балкански поток" по-евтин с 1 млрд. долара от "Южен поток"

Строителят, нает за разширяване на газопреносната мрежа в рамките на проекта "Балкански поток", вече е подготвил терена за полагане край Кнежа на първите 6 километра тръби към сръбската граница, стана ясно при инспекцията на обекта от премиера Борисов:

"Огромен строеж, огромна съоръжение. 1,2 млрд. долара, т.е. с 1 млрд. по-евтин от "Южен поток". Десет лота в момента се работят. Дори и сега, докато сме тук, не спират, защото искаме едновременно със сърбите да станем готови".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви:

"Този проект ще даде възможност да диверсифицираме маршрутите на природен газ".


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33