Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стенографите – летописци на политическото време

Карамфил Матев: Стенографията е интелигентно творение

Ветеранът в професията е записвал безброй речи на политици

Карамфил Матев

„Съвременната ни държавност след Освобождението е фиксирана, до ден днешен, с пълни стенографски протоколи. Всичко, което е ставало в парламента през тия 140 години, е документирано.“ Това казва стенографът ветеран Карамфил Матев, дългогодишен стенограф в българския парламент. Там той е работил 18 години, преди това има дълги години професионален опит в Министерския съвет.

Матев гостува на предаването „Графити по въздуха“ по повод навършването на 140 години от началото на българската стенография, положено от словенския професор Антон Безеншек, създател на българската стенография.

Речта на депутатите – все по-хаплива

Преди се пишеше по 10 минути, сега се пише по 15. Окончателният вид на самата стенограма е нормална машинописна страница, която стенографът след като излезе от пленарната зала, дешифрира, разказа Карамфил Матев пред "Хоризонт".

„От Великото народно събрание, след 10 ноември, нещата от ден на ден стават все по-куриозни, все по-експлозивни, все повече тази, логичната мисъл на депутата се е превърнала по-скоро в хапливост, заяждане, всеки държи да отстоява своята партийна чест“,  сподели свои наблюдения Матев, който се възхищавал обаче на речта на народни представители като Гиньо Ганев, както и на други оратори:

„Които говорят с патос, творчеството лъха, лъха, излъчва топлина. Тогава пишеш с удоволствие, самозабравяш се, искаш да хванеш всяка думичка, да нямаш пропуск, защото знаеш, че това нещо ще остане в историята. Андрей Пантев, Дончо Цончев, интересен беше Лютви Местан. Уважавах да пиша Георги Божинов от БСП, Любен Беров – той, като министър-председател, много ни тачеше, защото самият той беше много добър стенограф.“

Стенографията е вид ръкописно писмо, прилича на калиграфия

Когато се изучава стенографията, в началото се използва молив, защото символизирането на гласните букви, за да има кратка писмена линия, става с надебеляване, леко разширяване, поясни стенографът, който смята, че още не е отминала ерата на писмата и новогодишните картички. "Все пак писмото си е писмо. Просъществувало е хиляди години и аз смятам, че дълги години занапред то ще има своето значение."

Когато решил да учи стенография, Карамфил Матев бил толкова заинтригуван, че я изучил… само за седмица.

Закриването на Държавния стенографски институт през 1992 година според Карамфил Матев има своите негативи. Сега кадри за работа в Народното събрание се откриват трудно, млади хора почти не се обучават.

През 2000 г. създали Национално сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори. Провеждат безплатни курсове по стенография.

„Идват младежите, няколко урока и се отказват. Не им е интересно. Но дойдоха хора, които навремето са учили и бързо възстановиха онова, което имат. Сега времената са малко сложни. Всеки търси интелигентна работа, а стенографията е интелигентно творение на човешкия ум.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53