Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гастрол на Базелския балет в Телавивската опера

Снимка: Theater Basel

Дълга редичка от бързащи напред или оглеждащи се назад хора с най-необходимите вещи в торбичка или куфар в ръце - така изглеждаше финалът на балета „Тевие“ по мотиви на разказите на Шалом Алейхем, постановката на базелския балет на хореографа Ричард Уелок. Той изправи на крака публиката в Телавивската опера.

Израел е страна от имигранти и всеки носи в спомените си момента, когато е напускал Родината си и е тръгнал към непознатото. Дори тези, които са родени в страната, са отрасли с разказните на родителите или бабите и дядовците си. Сам хореографът признава, че през всичкото време се е питал „къде е онази страна, където си струва да се преселиш“. По разказите на Шалом Алейхем е направен и световноизвестния мюзикъл „Цигулар на покрива“. Затова е предизвикателство за композитора Оливие Туан да напише съвсем нова музика, за клейзмерски оркестър, по която е създаден балета. И акцентите в либретото са различни. Набляга се на съмненията на прочутия млекар Тевие, който има 5 дъщери за женене. Знае се колко е трудно в днешно време да се намерят свестни момчета, на които да предадеш най-големите си съкровища - своите щерки. Затова всеки от ухажорите му изглежда далеко от желаното. В тези па де троа, в които Тевие се опитва да отпъди избраника на момичето си и да му докаже, че то заслужава „приказен принц“, са колкото разнообразни като хореография, толкова близки по дух. С музикални мотиви и с характерен танц са изобразени толкова различни образи на всяка от влюбените двойки. На комичния танц на градския пройдоха с уж успялата в града щерка, станала шивачка, може да се противопостави изпълнения с мотиви от частушки дует на казака от близкото село с влюбеното момиче, готово да смени дори вярата си, за да бъде до своя любим. Наистина смешно бе предадено с танц изучаването на Талмуда от поотрасналите ученици, ръководени от не особено сръчен и начетен селски равин. Измежду тях обаче бе намерила своя избраник другата щерка на млекаря. Отначало сдържаният танц между двамата млади прераства в страстно преплитане на телата, но в стилистиката на народните танци. При всеки от па де дьотата на петте дъщери и любимите им имаше много оригинални и неочаквани поддръжки и движения. Сред постиженията на хореографа са два от масовите танци. Те пресъздават двата погрома, които претърпява еврейското селище в Украйна. След втория остават само изпепелени сгради и поля и се налага хората да си търсят щастие или просто оцеляване далеко. И в музиката, и в движенията имаше нещо от казашкия дух, но дори напомняше за случилите се половин век по-късно фашистки набези над евреите, предпочели да останат по родните си места в Украйна. Всяко от изпълненията на ансамбъла и на солистите бе изпитано до последния детайл.

Макар и минималистична, много изразителна бе сценографията, най-често с прожектирани откъси от клипове, в които самите балетисти участват, но вече в стилистиката на кино актьори. Специално място заслужи акомпанимента от клейзмерския оркестър с петимата музиканти, чието участие само по себе си бе прекрасен концерт. Представлението бе част от дните на Швейцария в Израел, посветени на годишнина на дипломатическите отношения между двете държави. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45