Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографски поглед към постапокалиптичен пейзаж

Изложбата "Чернобил - 33 години тишина“ - снимки от призрачния Припят

33 години след трагедията стадионът в Припят е обрасъл в дървета

Снимка: Милен Цветанов
"Чернобил - 33 години тишина“ е озаглавена експозицията, която може да бъде разгледана до края на месеца в столичната галерия „Сан Стефано“. Автор на снимките от Припят е фотографът Милен Цветанов.

Изложбата се състои от 33 кадъра, които показват територията около Чернобилската централа 33 години след най-голямата за човечеството атомна авария. 

"Това е местност с десетки изоставени села, два призрачни града, една нефункционираща вече атомна централа с два недовършени блока, изоставена секретна руска база и природа, която трудно ще си върне онова, което хората сa взели от нея. Това е зона в тишина", казва Милен Цветанов. Със специално избран за целта гид той е имал възможността да посети уникални и слабо познати за туристите места, за да заснеме Чернобил по специфичен начин. 

Пътуването било планирано две години.

"Първоначално ми беше интересно да снимам и да покажа какво е в момента състоянието на зоната около АЕЦ "Чернобил" и двата града, най-вече призрачният Припят, но откакто се върнах от там по-скоро си мисля, че трябва да се наблегне точно на момента, че се премълчава много време, включително и в България, истината за тази авария. И по-скоро името и на самата изложба - "Чернобил-33 години тишина", е насочено и към това нещо", коментира фотографът пред "Хоризонт". 

За украинците е било чест да отидат да помогнат в района на аварията, припомня още Цветанов, според когото затова и уважението към тези хора е огромно.

"Едното от нещата, които не знаех е, че самите украинци, тъй наречените ликвидатори, не са пращани там насила. За самите украинци е било чест поне един от мъжете в семейството да отиде и да помогне. Знаели са къде отиват и са отивали доброволно буквално. Да, наистина имало е и много от други бивши руски републики, които може би не са знаели изобщо за какво става въпрос и едва ли не насила са държани там, но специално украинците, повечето от тях, са отивали доброволно и не е имало принуда".

Най-шокиращите кадри, които е направил, са с празните легла в детските градини на градовете, тъй като там почти всичко е застинало така, както е било преди 33 години - дори детските гардероби с дрешките:

"Посещението ми в някои от училищата и в детските градини бяха най-депресиращи. В едната от детските градини, където бяхме, обиколих почти всички групи и навсякъде това, което видях, беше едно и също. В спалните помещения явно отдавна бяха вдигнати, махнати или откраднати, нямам представа, самите дюшеци и интересното, което ни казаха е, че първите неща, които са били разграбени и изчезнали, това са били кожените палта, якета и килимите", разказа фотографът. 

Интересно е да се види такова място, защото то много наподобява постапокалиптична картина, споделя още Милен Цветанов. 

"Знам в доста голяма степен какво се е случило там. Очаквах да видя това, което видях, но са малко местата, където може да се види това, което се вижда в Припят. Освен всичко друго, там природата започва да възвръща буквално това, което ние сме взели от нея."

Градският стадион в Припят е трябвало да бъде открит няколко дни след аварията. Сега е обрасъл в дървета. "Ако не са трибуните, човек няма как да разбере, че това е бил градски стадион. Целият град беше потънал в зеленина..."

Още за предизвикателството да видиш районите на трагедията чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Милен Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17