Министър Петков продължава диалога за промяна на изплащане на болничните

| обновено на 23.10.19 в 12:56
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков обяви, че продължава да води диалог с бизнеса и синдикатите как да се промени режима за изплащане на болничните.

Той обаче смята, че това трябва да се направи с промяна в Кодекса за социалното осигуряване, а не през бюджета на общественото осигуряване.

“Нормално е да се решава чрез самостоятелни законодателни инициативи в Кодекса за социалното осигуряване. Аз декларирах ангажимента на министерството да продължи да води този дебат, включително и по минималните осигурителни доходи или осигурителните прагове. Защото това също беше тема, която си дискутираше“, каза министър Петков.

580 млн. лева повече приходи от осигуровки са заложени догодина в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО), обяви по-рано социалният министър Бисер Петков.

Той отбеляза, че дефицитът намалява, което прави осигурителната система все по-автономна и стабилна.

Надзорният съвет на института обсъжда проектобюджета, срещу който се обявяват от синдикатите.

Като председател на Надзора на НОИ министър Петков обясни, че приходите в НОИ ще се увеличат:

"7,8 процента спрямо събраните за тази година, което е резултат от високите равнища на заетост, които се очаква да продължат и следващата година на пазара на труда и от политиката на повишаване на доходите. И в реалния, и в бюджетния сектор това като цяло действа стабилизиращо. В бюджета за следващата година е предвидено около две трети от всички разходи да се финансират от осигурителни вноски, тоест, само около една трета да се покрива, казвам само, защото само до преди няколко години пропорциите бяха съвсем различни".

От КНСБ са категорични, че задържането на обезщетенията за майчинство и безработица не е в полза на хората, каза  експертът Ася Гонева:

"Няма да припомням трите "кита" на Европейската комисия в така наречения европейски семестър - България е в критично състояние по пет и всичките те са свързани с доходите и с ролята на социалните трансфери“.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че ще поиска дискусия в Надзорният съвет защо не се променя режима за изплащане на болничните:

"Така наречените фалшиви болнични, защото тази индустрия трябва да бъде затворена най-накрая, това, което ме дразни особено, е отсъствието на промяна нагоре на майчинските - нищо няма в този бюджет."


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33