Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Отпадането на мониторинга е добра новина

| обновено на 23.10.19 в 14:04
Снимка: Министерски съвет

Отпадането на мониторинга за България е добра новина, но този факт трябва да мобилизира повече управляващите. С тези думи премиерът Бойко Борисов откри заседанието на правителството. Той изрази съжаление, че опонентите му неглижират положителния евродоклад за страната ни:

“Било подарък за правителството. Утре ще дойдат да управляват. Ще имат една държава, която не е под ударите на механизма, а това, което ще продължи в Европа да се прави - всички държави да бъдат наблюдавани за върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията, основните принципи на ЕС. Случи се нещо хубаво за България и ние съжаляваме, че, но дори отделянето ни от Турция и Румъния не е хубаво, защото трябва да вървим заедно, за да има просперитет в този регион“.

Правителството ще възложи окончателно разпространението на печатни издания да се извършва от държавните "Български пощи". Очаква се промяната да бъде одобрена на днешното заседание, обяви премиерът Борисов, като коментира, че това ще бъде гаранция за свободата на словото:

"Да не оставяме частници да правят разпространение. "Български пощи" са 100% държавни, имат достъп до всички населени места, така че гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат".

Според Борисов отпадането на мониторинга се дължи на всички, а не само на неговото правителство. Затова той отправи благодарности:

"На Станишев днеска му благодарих и на съдиите, и на прокурорите, и на Христо Иванов, който, като мой министър, работи много по промените на законите. И сега всички българи, защото казват: „Мониторингът за България падна“, не „на Борисов“. Това е добре за България, това е добре за инвеститорите, това е добре за средата".

Министър-председателят Бойко Борисов даде обяснение защо България не е допускана в Шенгенската зона, след като страната получи положителен доклад по мониторинга на ЕС

"И ако България и Гърция са в Шенген заедно, Румъния в Шенген, от границата мигрантите директно ще отидат в Холандия. Няма къде да ги спрат".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христо Христев: Получихме прощален подарък от ЕК, а не обективна оценка

„Позицията на ЕК е по скоро някакъв вид политическа оценка, политически импулс, прощален подарък от страна на настоящия председател, състав и мнозинство на Комисията към българското управление, отколкото една правдива и обективна оценка на..

публикувано на 23.10.19 в 08:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25