Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Ненков: Конституционният съд се поддаде на натиск

Експерти: В обсъждането на Истанбулската конвенция имаше манипулация

Нели Петрова: Неразбирането в България е тревожно

Снимка: БГНЕС

Отзвук от препоръките на ООН за преразглеждане на отношението към Истанбулската конвенция, след като докладчикът на ООН Дубравка Симонович призова страната ни да се намери правилно тълкуване на понятието "джендър".

"Масивната кампания срещу ратификацията на Истанбулската конвенция доведе до това 75 членове на Парламента да изискат от Конституционния съд да реши дали Истанбулската конвенция е съвместима с българската Конституция. Съдът обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с Конституцията. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените. Има текстове в Конвенцията на ООН за преустановяване на насилието на жените, които са много подобни с Истанбулската конвенция", посочи Дубравка Симонович по време на посещението си у нас.

Какво не разбрахме в България за Истанбулската конвенция

Бях огорчен от отношението към този много сериозен проблем, коментира в предаването "Хоризонт до обед" бившият конституционен съдия Румен Ненков. 

"Хората започнаха, просто не разбираха за какво става дума, станаха жертва на една чудовищна манипулация. В края на краищата единственото съображение на мнозинството в Конституционния съд беше, че конвенцията едва ли не налагала да се легитимират еднополовите бракове нещо, което беше абсолютно невярно." 

Ненков дава пример с това, че "католическа Италия, католическа Полша ратифицира конвенцията, православна Гърция също ратифицира конвенцията, Северна Македония, Турция, ислямска Турция също ратифицира конвенцията и там изобщо не се поставя въпросът за легитимиране на еднополовите бракове". 

Бившият конституционен съдия открива манипулация и във факта, наричаме конвенцията Истанбулска. "Тя е конвенция за борба срещу насилието, срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Тя не защитава никакви хомосексуални отношения, нито стимулира към такива", допълни Румен Ненков.

Анекс за еднополовите бракове

"Ако - тъй като има едно единствено съображение в мотивите на мнозинството, свързано с легитимирането на хомосексуалните бракове, ако някак страните членки по конвенцията сключат някакъв анекс към нея, в който кажат, че тя по никакъв начин не задължава държавите да легитимират хомосексуалните бракове, то може би тогава ще има нов момент, при който ще отпадне всякакво основание България да се присъедини към конвенцията", смята Ненков. 

Конституционният съд беше подложен на натиск и се поддаде на този натиск, твърди Румен Ненков. 

"С едно огромно закъснение от четири месеца получихме становище от един известен професор по право. Само че това становище го получихме, след като беше описано проекторешението, което означава, че то е било представено на докладчика, без да бъде представено на съдиите, а съдиите го получиха със закъснение. Ето един повод да не вярвам в пълната безпристрастност на съдиите."

Грамотната позиция била маргинализирана

"Цялото изопачаване, което се случи, беше наистина манипулация на хората, които не се интересуват или не знаят, и имат големи страхове. И виждате, че тази манипулация продължава", отчита и проф. Нели Петрова от Института за социални дейности и практики.

"В този смисъл дебатът с разумни доводи трябва да продължи непрекъснато, за да може да разберат хората и да се намалят техните страхове. Аз също бях изключително разочарована от становището на Конституционния съд, защото, ако той ще се поддава на натиск на общественото мнение, какъв Конституционен съд е? Точно Конституционният съд трябваше, и другите институции, да заемат ясна позиция по това. Позиция на грамотност, позиция на истината, позиция на просветени хора. Защото в България не са само непросветени хора и аз лично като човек, който чете и с моите колеги, които се интересуваме смятаме, че ние не бяхме представени по този начин в нашето общество и се получи едно такова разбиране в България, което е доста тревожно", подчерта Нели Петрова.

Двете гледни точки можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54