Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Отрицателните лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ) лишават младите хора от стимула да спестяват и ги насърчават да поемат дълг, коментира подуправителят на Българската народна банка Калин Христов, пише „Труд“. Хората в напреднала възраст възприемат отрицателните лихви като заплаха за възможността след пенсиониране да запазят днешното си равнище на потребление, допълва той. Целта на ЕЦБ с ниски лихви да увеличи потреблението не се осъществява, заключава Калин Христов.

„Труд“ цитира данни на БНБ, че за една година домакинствата у нас са спестили над четири милиарда лева. Депозитите на нефинансовите институции също са се увеличили, но не с тези темпове. Общо кредитите са нараснали и са преминали прага от 60 милиарда лева.

„Последни сме по всичко в Европейския съюз“ е водещото заглавие на днешния брой на „Земя“. Нашенци мръзнат, монополите им дерат по девет кожи, допълва вестникът. Цитирана е констатация на Евростат, че България е на дъното по качество на живот.

В „Дума“ бившият социален министър Иван Нейков предупреждава: „Занапред възрастните не ги очаква по-добър живот“. Сигурно е, че пенсионерите ще получават парите си, но за сметка на техния нисък размер, казва той.

Според водещата тема на „Сега“ Националната агенция за приходите възнамерява да отпише 20 милиарда лева данъци като несъбираеми. По-голямата част от сумата е от натрупан ДДС от фирми фантоми и дружества, собственост по документи на бездомни хора. Става дума за данъци, натрупани след 2017 година.

Международен проект предвижда да започнем да делим загубите на вода с ВиК дружеството, информира „Телеграф“. Сега потребителят плаща изцяло загубите на вода по канализацията. Промените ще са в сила от следващата година.

„Безалтернативният кандидат за главен прокурор ще се изправи пред Висш съдебен съвет, който само ще легитимира вече взето решение“, пише „Сега“ по повод предстоящото днес изслушване и гласуване на Иван Гешев. „Заместник главният прокурор е кандидат на сегашния главен прокурор и неговите политически покровители и за да има смисъл днешното изслушване, би трябвало Цацаров да отговори защо използва цялото си влияние, за да си назначи наследник, коментира вестникът. И задава въпроси, като например има ли в прокуратурата важни икономически и политически дела, които да бъдат пазени и държани на трупчета още седем години.

2019 година е рекордна за Комисията за защита от дискриминация, съобщава „Монитор“. Само за девет месеца са извършени 843 проверки. Постановени са над 500 решения.

Д-р Атанас Пелтеков, семеен лекар, предупреждава в интервю за „Монитор“, че ако приемаме хранителни добавки за подсилване на имунитета, трябва да внимаваме, защото те въздействат неблагоприятно на някои медикаменти. Ако например добавката съдържа червен грейпфрут, ще засили действието на лекарство срещу високо кръвно налягане. Трябва да се внимава и с често употребяваните валериан, лайка, мента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

МС приема програма за компенсиране на разходите за електроенергия

Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на тази година предстои да бъде приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието.  С 30 млн. лв. ще се компенсират разходите за електроенергия на училища,..

публикувано на 19.04.24 в 15:55

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40