Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Не съм човек, на когото ще поставят условия, нито аз ще поставям

| обновено на 24.10.19 в 19:31
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Вече десети час единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отговаря на над 100 въпроса на неправителствени организации и на членове на ВСС.

Процедурата е на финалната си фаза, в която всеки един от съдебните кадровици дава своята оценка за професионалната и етична подготвеност Гешев да заеме ключовия съдебен пост. 

Единственото категорично "не" до този момент е на Лозан Панов. Като че ли към "не" клони и позицията на Атанаска Дишева. Всички останали изказали се подкрепиха Иван Гешев, сред тях и главният прокурор Сотир Цацаров, който след острата позиция на Лозан Панов поиска думата, за да каже, че стои твърдо зад своя заместник, защото знае как работи Гешев, не се огъва в тежки моменти и обяви, че той е неудобен за поне шестима души с пари и медии, които са подсъдими или обвиняеми. 

Предстои самото гласуване. Въпросите бяха свързани както с професионалните намерения на Иван Гешев, така и с негови публични изявления. Едно от тях беше провокирано от изказване, многократно повторено днес от Иван Гешев, че в атаките срещу него стоят олигархични кръгове и свързаните с тях медии, както и словосъчетанието, което определи в едно телевизионно - "десни екстремисти". Ето отговора:

"Под термина "десни екстремисти", за да избегна опитите да бъда представен като политически коментатор в утрешния ден, ще кажа, че съдържанието на това, което описах, този кръг от политико-икономически кръг, които агресивно атакуват прокуратурата и уронват престижа на съдебната власт с методите, средствата, целите, задачите, които смятам, че достатъчно подробно изложих пред вас".

Прокуратурата трябва да поеме отговорност за собственото си управление, заяви той пред съдебните кадровици.

„В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правиха през годините, освен да говорят основно този кръг хора, е да се хранят от това говорене, включително да изграждат идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт“, каза той.

Ако бъде избран, няма да допусне медийни, политически или бизнес кръгове да му диктуват на кого да повдига обвинения:  

"Аз лично не възприемам и не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение и да налагат своето, да се опитват чрез страх – това, че ще се събудиш и ще излезе поредната хибридна компроматна статия, с която ще атакуват теб, семейството ти, приятелите ти, колегите ти... Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака, означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ми гласували. Това не е политическо говорене. Това е отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт и такъв отговор аз дължа и като човек, и като магистрат“, добави Иван Гешев.

За това че кандидатурата му е единствена:

"Аз бях сам, и като административен ръководител на Специализираната прокуратура, и никой не повдигна този въпрос. Няма да припомням процедурата на г-н Борис Велчев, която, няколко пъти повторих, няма да сравнявам с МВФ, където даже се промениха правилата. Ще кажа само, че това дали е един, или няколко е въпрос на професионален избор, на една колегия, която колегия е създадена със законодателната инициатива на един ръководител на партия, който сега е против тази процедура, която сам е избрал. В това няма никаква житейска и всякаква друга логика. Освен че тази процедура е създадена, аз смятам, че е правилна, защото всяка една от колегиите трябва професионално да номинира хора, които прецени, че заслужават да участват в такава процедура. Дали са един, два, три - повече не може, доколкото знам - е въпрос на преценка на професионалната общност".

Гешев отрече да са му били поставяни каквито и да било условия, за бъде номиниран за следващ главен прокурор. Декларира и че той не е поставял условия:

"На българските граждани трябва да е ясно, че това е един професионален избор. Аз не съм си позволил да коментирам по никакъв избор на председател на ВКС. Дали един или пет. Това е работа на съда. Не бих се намесил и не бих коментирал по никакъв начин избора на шеф на адвокатурата... както те задават въпроси, защо не адвокат. Адвокат беше вече главен прокурор! Мога да върна и да се сетим всички за същия период, нали, Бог да го прости човека. Последно ще кажа дали условия са ми поставили, не съм човек, на когото ще поставят условия, нито аз ще поставям условия. Номинацията стана след 2 или 3-часов разговор - това могат да потвърдят колегите ми на тази маса, с 11 членове на Прокурорската колегия, където в по-малък мащаб обсъдихме същите въпроси, като първият въпрос беше: „Готов ли сте да понесете всичко това?“. Аз казах, че съм готов с ясното съзнание какво ще се случи. След това, на другия ден, казах какво ще се случи. И то се случва. Ето това е!".

"Че са налице кални процеси, за всеки не е тайна - мисля, че това е видимо за цялото българско общество, включително и вчерашния ден с публикуване от един сайт на фалшиви документи на ДАНС, на прокуратурата за това, че имам, колко беше, 4,7 милиона франка не знам къде точно, включително и с различни публикации снощи от "Бивол", публикувани в последния ден, те интересно съвпадат с един кръг други обстоятелства".

Въпросът  беше поставен от Олга Кирелска от Съдийската колегия във ВСС - най-неясните гласове при предстоящото гласуване. 

Процедурата за избора на нов главен прокурор е най-прозрачната в Европа, каза той и допълни, че всеки е можел да задава въпроси, включително и манипулативни.

Има опит процедурата да бъде компроментирана с искане към президента Румен Радев да върне евентуално положително решение за Гешев

Би ли се повлиял от общественото мнение при решаване на определен казус:

"Обществото има право да има очаквания от съдебната власт и ако говорим в частност - прокуратурата, защото в крайна сметка то осигурява бюджета на съдебната власт и на прокуратурата. Понякога обществените очаквания за всеки от нас е ясно, че се разминават с разпоредбите на закона. Понякога и с житейската логика, работа на конкретния магистрат, на административния ръководител е да поеме отговорност и да обясни на българските граждани тези разминавания и е длъжен да отговори на интересите на обществото като защити престижа на съдебната власт и независимостта на конкретния прокурор в случая".

Ще продължи да се явява по делото КТБ

Гешев, който е известен с това, че е наблюдаващ прокурор по делото КТБ, заяви, че планира да продължава да влиза по делото, защото носи отговорност за него. На въпрос за отсъствието на Делян Пеевски от разследването за фалиралата банка, въпреки че е известно, че той е получавал кредити оттам, обясни, че разследващите са събрали достатъчно доказателства, че всички фирми, физически лица, които са свързани с Делян Пеевски, са погасили добросъвестно кредитите си към КТБ. Без да е питан Гешев каза, че данни да е получавал кредити от КТБ нямало и за Иво Прокопиев.

Висока оценка за мандата на Сотир Цацаров

По време на изслушването Гешев съобщи и статистика за броя на присъдите по наказателни дела по време на мандата на Сотир Цацаров. Те са над 97%, което опровергавало критиците на съдебната система.

Сред въпросите има такива за разделението на властите, ролята на адвокатите в наказателния процес, сътрудничеството със съда.

След като се приключи с изслушването на въпросите, съдебните кадровици ще трябва да обсъдят представянето на Иван Гешев и да гласуват за него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Демонстранти в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор до сградата на ВСС в София.

ВСС избира главен прокурор при засилени мерки за сигурност и демонстрации (ВИДЕО)

Два протеста блокираха достъпа до ВСС след започването на заседанието. Тази сутрин в района беше спряно движението на трамваите, като на практика се допускаха само хора с журналистически карти и живеещите в него. Продължава..

обновено на 24.10.19 в 19:33
Евелина Славкова

„Тренд“: За българите моралът на главния прокурор е преди професионализма

Моралът на главния прокурор е много по-важен за българите отколкото опитът му в работата. Това заяви пред БНР Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“. Тя посочи данните от последното проучване на центъра , направено по поръчка на в. „24..

публикувано на 24.10.19 в 08:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще..

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните,..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40