Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Цеков: България е пример за висок стандарт на прозрачност в избора на главен прокурор

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия трябва да препоръча на страните членки да приложат примера на България с тези високи стандарти на прозрачност при избора на главен прокурор. Това каза пред БНР д-р Борислав Цеков, юрист и специалист по конституционно право.

По думите му такива високи стандарти за прозрачност няма в нито една страна в ЕС и в САЩ:

„И като прозрачност, и като граждански организации, които да задават въпроси, в продължение на часове кандидатът да отговаря, а концепцията му да бъде обявена предварително“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Цеков нарече „фалшив аргумент“ това, че изборът не е реалистичен заради липсата на конкуренция за поста:

„Обсъждани са много други имена. Тези, които имат право да предложат, са обсъждали много имена, но са се консолидирали около една кандидатура. Изразих и в началото на процедурата подкрепа за въздържанието на Министерството на правосъдието да предлага кандидати, защото в една обстановка, в която има прекалено много съмнения за политически вмешателства в съдебната власт, един главен прокурор, излъчен от изпълнителната власт като кандидатура, не би бил уместно решение“.

На въпрос дали президентът ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, или ще върне решението на Висшия съдебен съвет, Борислав Цеков отговори, че това зависи от мотивите на държавния глава и че Румен Радев едва ли би се повлиял от протестите срещу Гешев:

„Няма институция, която да се вслушва в гласа на улицата, ако зад този глас не стоят сериозни правни и обществени аргументи. Зависи и какво разбираме под улицата – дали става думи за масови граждански протестни акции или за конкретни групи и партии“.

Според Цеков конкретни партии и конкретни групи стоят зад черната кампания срещу Иван Гешев.

Интервюто с Борислав Цеков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната й. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас. В приветствие, изпратено от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, беше..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван Виделов. БСП в София с ново ръководство Групата на местна коалиция "БСП за България" отхвърли..

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той.  СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев? Групата на ГЕРБ-СДС в..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години.  Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока На място са се събрали..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Освобождаването на Желязков като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще е на всяка цена

По същество актът на оставката на Росен Желязков може да бъде тълкуван като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще бъде на всяка цена.  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков. Решението беше взето със 129 гласа "за" и 103 "против".  Депутатите то ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 25.04.24 в 12:37