Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата цел на Нирмал Пурджа: недостижимото десетилетия наред зимно изкачване на К2

Нирмал Пурджа под Анапурна
Снимка: Nirmal Purja

Когато му задават въпрос, започващ с “Ако успеете...”, той отговаря с “Когато успея...” с пълната увереност в своя успех. За родения в малко село в Непал Нирмал Пурджа вчера, 29 октомври, приключи едно огромно предизикателство, при това с по-добър резултат от планирания - той успя да изкачи всичките 14 осемхилядника на планетата за 6 месеца и 6 дни (целта беше за 7 месеца). Въпреки че използваше допълнителен кислород и помощта на шерпи, мисията в началото изглеждаше невъзможна, особено като се има предвид, че досегашният рекорд беше 7 години, 10 месеца и 6 дни - на корееца Ким Чанг-хо, през 2013 г.

Още след първите няколко върха обаче стана ясно, че скоростта на придвижване, преценките на екипа и подходът към аклиматизацията и изкачванията ще дадат своя дан за успеха, оставаше само факторът време.

Метеорологичните условия наложиха прекратяване на не една експедиция на топ алпинисти тази година, но екипът на Нимс, както наричат накратко 36-годишния Нирмал Пурджа, успя да разпредели по най-оптималния начин усилията си, атаките и да изпълни своята мисия.

Нимс постъпва в армията

“Мисията е изпълнена” - докладва вчера от връх Шиша Пангма Нимс, който има 16-годишен опит в британската армия като гурка (непалските военни, част от армията на Обединеното кралство). През 2003 г., на 20-годишна възраст, той сбъдва детската си мечта и постъпва в армията, а няколко години по-късно - и в специалните сили. Опит, който, съчетан с непалския ген, безспорно му помага по високите върхове.

През 2018 г. кралица Елизабет Втора го удостоява с Ордена на британската империя за постижения във височинния алпинизъм. Вместо да се задоволи с добра пенсия на гурка обаче, Нимс напуска армията, ипотекира къщата си и обявява проекта си за скоростно изкачване на най-високите върхове на планетата. Първия (и сочен за най-смъртоносен) - Анапурна, изкачва на 23 април.

Следва поредица от рекорди, някои от които:

1. Най-много изкачени осемхилядници в пролетния сезон - 6;

2. Най-много изкачени осемхилядници в летния сезон - 5;

3. Най-бързо изкачване на трите най-високи върха на планетата - Еверест, К2 и Канчендзьонга;

4. Най-бързо последователно изкачване на осемхилядници - Еверест, Лхотце и Макалу за 48 часа!

Снимката му от Еверест обиколи света

Постигнатото време от Нимс - 14х8000х6 месеца и 6 дни, щеше да е още по-малко, ако не се беше наложило да направи пауза, за да събере достатъчно пари за втората част от проекта си, и ако китайското правителство не беше затворило за изкачвания този сезон Шиша Пангма. Това наложи Нимс и екипът му да чакат дипломатически преговори между непалското и китайското правителство. Едва в началото на октомври стана ясно, че ще получат разрешение за последния останал осемхилядник.

Въпреки своята устременост към успеха, Нимс и екипът му отделиха време и сили да спасят четирима души, изпаднали в беда по върховете, а често непалецът обръщаше внимание и на климатичните промени:

“На връх Манаслу съм... Но ще говоря за това, че през последното десетилетие са съвсем очевидни значителни промени, причинени от глобалното затопляне. Ледовете се топят и стават все по-тънки и на все по-малка площ. Земята е наш дом. Ако планетата загива, загиваме и ние” - изрече от най-високата точка на Манаслу Нирмал Пурджа. Освен това в социалните мрежи той публикуваше постоянно послания за неограничените човешки възможности, с което привличаше все по-многобройна публика и печелеше още по-голяма популярност:

“Това (успехът - б.а.) е комбинация от начин на мислене, тренировки и собствена физиология. Познавам тялото си и го слушам. Когато изкачвам върха, впрягам цялата си енергия и си казвам: „Как да разкажа историята си, ако не се върна? Трябва да имате смирение, за да можете да се приберете.“

На Гашербрум 2

Що се отнася до критиките, че изкачванията му не са алпинизъм, а по-скоро тест за физическа издръжливост, Нирмал отговаря: “Как мога да водя хора към K2 без технически умения? Как мога да спасявам хора без физически данни? Ако имате умения за алпинизъм, но нямате издръжливост, не можете да стигнете върха.”

Заедно с Нирмал, на Шиша Пангма вчера стъпиха и трима шерпи, за единия от които - Мингма Давид Шерпа, това също бе последният от 14-те осемхилядника. Така Мингма Давид Шерпа стана най-младият човек с т.нар. Хималайска корона - на едва 30-годишна възраст.
Мингма Давид Шерпа

В момента Нимс и екипът му са вече на път за Катманду, където по-късно днес със сигурност ще бъдат посрещнати като герои.

С Райнхолд Меснер

“Той показа, че непалските алпинисти нямат повече какво да учат” - написа за Нирмал Пурджа и екипа му живата легенда в световния алпинизъм Райнхолд Меснер и добави: “Ще видим кога някой ще успее да бъде толкова бърз и силен без изкуствен кислород”.

Изглежда обаче Нимс ще поеме хвърлената ръкавица, защото неотдавна заяви, че ще изкачи К2 през зимата - нещо недостижимо до този момент въпреки десетилетните опити на най-добрите алпинисти от цял свят. При това опитният непалец се заканва да го направи този път без допълнителен кислород.

“Всичко в живота е възможно, ако си въоръжен с решителност и оптимизъм” - написа след вчерашния си успех Нирмал Пурджа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нирмал Пурджа

Непалец изкачи всичките 14 осемхилядници за 190 дена

Нирмал Пурджа от Непал записа историческо постижение с изкачването на Шиша Пангма (8013 м) - най-ниския от осемхилядниците. С това той завърши Хималайската корона за рекордно кратко време, съобщи Франс прес. Бившият гурка (непалски военен)..

публикувано на 29.10.19 в 09:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа...

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в..

публикувано на 10.04.24 в 12:56