Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципна подкрепа от работодателските организации за бюджет 2020

Снимка: БГНЕС

Работодателските организации дават принципна подкрепа на предложения от правителството проектозакон за държавния бюджет през 2020 г., като отчитат, че плюсовете са повече от минусите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев поиска повече пари за култура и програми за насърчаване на четенето. Той подчерта, че заплатите на бюджетните служители могат да се вдигат и без допълнителни средства от бюджета.

"От 9 милиона, станахме 7, и продължаваме надолу, а в същото време администрацията, заетите на бюджетна издръжка, не намаляват. Можеше да се постигне ръст на възнагражденията в администрацията без да се прави ръст на бюджета на администрацията, а чрез оптимизиране на персонала. Тези хора са добре дошли в икономиката, има недостиг на кадри".

От Българската стопанска камара за пореден път настояха държавата да престане да определя административно размера на минималната работна заплата. Димитър Бранков обясни:

"С влизането в сила на Конвенция 131, ратифицирана в България от пролетта на тази година, формално вече сме в нарушение на тази конвенция по начина, по който се определят размерите на минималната работна заплата".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Siméon Terziev vise les sommets du tennis mondial

Le jeune espoir (17 ans) du tennis bulgare Siméon Terziev a des ambitions de conquérir le tennis mondial et il s’y consacre ardument pour leur réalisation. Il a déjà donné des preuves à cet égard – dès sa première participation à un tournoi ITF..

публикувано на 03.11.19 в 08:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип...

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е..

публикувано на 25.04.24 в 15:06