Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прие проектобюджета за 2020-а

Борисов: България е трета в ЕС по нисък външен дълг

| обновено на 31.10.19 в 12:28
Правителството обсъжда финансовата рамка за 2020 година.
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри финансовата рамка за догодина.  Догодина бюджетът ще бъде балансиран, а приходите и разходите в него ще бъдат близо 47 млрд. лева. Минималната работна заплата ще бъде 610 лева от догодина, а от 1 юли - пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто. 

До края на деня проектозаконите на бюджета на Здравната каса, Oържавното обществено осигуряване и републиканския бюджет трябва да бъдат внесени в парламента. 

В коментар за заложените разчети премиерът Бойко Борисов посочи, че страната ни се нарежда на трето място в Европейския съюз по нисък външен дълг.  Той подчерта, че ръстът на брутния вътрешен продукт е рекорден. По думите на Борисов в началото на мандата е било обещано той да достигне 110 милиарда лева, а в момента вече е 119 милиарда, като очаква до края на мандата да достигне 130 милиарда лева.

Борисов обясни, че ръстът на брутния продукт е най-видният показател за това, как се развива държавата:

"Миналата година ви казах, че е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра. Безработицата отива на рекордните 4%. На практика, само на тези, които не им се работи, те не работят".

За външния дълг той отчете, че за три години той намалява от 31% на 28%, а в края на мандата ще е 19,5%:

"Това показва отговорността към следващите поколения".

За битката с корупцията и контрабандата премиерът обобщи, че сме с най-ниския показател в Европа по отношение на цигарите.

"Най-черната икономика, с най-бързо ликвидната стока, която замърсяваше не само политическата, а и съдебната система и създаваше най-големите елементи на корупция, най-добрите в Европа".

За образованието парите догодина се увеличават с 610 милиона лева, от тях 360 ще са за по-високите заплати на учителите.

За здравеопазването Борисов каза:

"Ананиев, и там се дават още, да стигат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението".

За НАТО, по думите на Борисов, с плащането на 8-те нови изтребители, сме достигнали всички стандарти:

"Разбира се, и с новите проекти, които Министерството на отбраната е заложило. Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем" - каза още премиерът Борисов

Правителството обсъжда днес финансовата рамка за догодина

В нея е заложено близо 47 млрд. лева приходи и точно толкова разходи от хазната. Сред основните приоритети за хазната са образованието и здравеопазването. Нулево салдо е заложено в Бюджет 2020 година. Според финансовия министър Владислав Горанов това е един от буферите срещу предстоящата криза:

„Още повече, че няма никакво пряко доказателство, че повечето разходи - особено със съмнителна ефективност ще доведат до съществено увеличение на растежа“.

Повече пари ще има не само за здравеопазване и образование, но и за подкрепа на пазара на труда в следващите няколко години.

„Анонсираното достигане на средна заплата през 2021-а от порядъка между 1400 и 1500 лева е постижимо и възможно“, каза още Горанов.

Детските помощи обаче остават замразени, срещу което възразиха от КТ "Подкрепа".

„Дебатът за демографската политика не трябва да се свежда до даването на пари, тъй като концептуално нито едно дете не трябва да бъде раждано заради икономически стимули“, аргументира се финансовият министър.

Работодателските организации вече дадоха принципна подкрепа на предложения бюджет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той определи подобни твърдения като "интриги за увеличаване на напрежението": "С изменението на чл...

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София (обновена)

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала, подаден на електронна поща, се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храм във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от национално значение.  Това е важно, за да може по-бързо да бъдат намерени нужните четири милиона лева за..

публикувано на 29.03.24 в 16:55

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.  За повишаване на оценката от матурата ще се плаща..

публикувано на 29.03.24 в 16:34