Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп критикува Брекзит сделката на Джонсън

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди в четвъртък, че споразумението за Брекзит на Обединеното кралство с Европейския съюз може да бъде пречка за постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания след излизането на острова от ЕС.

В интервю за британското радио LBC, проведено от ръководителя на партията Брекзит - Найджъл Фараж, Тръмп настоя, че Вашингтон иска да "търгува" с Великобритания и обратно, но предупреди, че "при определени аспекти" от Споразумението за оттегляне САЩ не може да сключи търговска сделка с Обединеното кралство.

"Ние искаме да търгуваме с Великобритания, а те искат да търгуват с нас", посочи Тръмп. "И за да бъда честен с вас, тази сделка, при определени аспекти на сделката - не можете да го направите, не можете да търгувате. Не можем да сключим търговска сделка с Обединеното кралство".

Тръмп изтъкна, че при Брекзит без сделка двете страни имат по-голям шанс. Американският президент добави, че САЩ и Великобритания могат да увеличат двустранната търговия четири или пет пъти от сегашните нива, ако бъде постигнато търговско споразумение.

Тръмп изрази и разочарование, че Обединеното кралство все още не е напуснало Европейския съюз. Той подчерта, че подкрепя Брекзит още преди британския референдума през 2016 година и смята, че излизането от ЕС е "нещо добро" за Великобритания. Американският президент също отбеляза, че смята, че и Фараж, и премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън споделят това разочарование от последното отлагане на Брекзит с нови три месеца.

Доналд Тръмп обаче изрази увереност, че Брекзит ще бъде факт преди президентските избори в Съединените щати, които ще се проведат през ноември 2020 година. Той добави, че "хората са уморени да слушат" за развода между Обединеното кралство и Европейския съюз.

"Мисля, че Брекзит ще се случи преди нашите избори на 3 ноември догодина. Надявам се. Трябва да можете да го направите. Хората са уморени да слушат за него, дори ние сме малко уморени да слушаме за това. Имате правилният човек да го прави, а именно премиерът Борис Джонсън", подчерта Тръмп.

Тръмп също така посочи, че ако Борис Джонсън и Найджъл Фарадж се обединят на изборите ще се превърнат в "неудържима сила в британската политика", на което лидерът на партията Брекзит отговори, че ще бъде отворен за подобен вариант, само ако премиерът на Обединеното кралство се откаже от договорената от него "ужасна сделка" с ЕС.

Президентът на САЩ нападна пряко Джереми Корбин, който не пожела да се срещне с него при посещението му във Великобритания, като го нарече "много погрешен избор като кандидат за премиер" , изтъквайки в същото време, че Борис Джонсън е правилния човек за поста.

Тръмп допълни, че твърденията на Корбин, че британското здравеопазване ще стане лесна плячка на американците при бъдещо търговско споразумение, са абсолютно неверни.

Корбин реагира незабавно в Туитър, обвинявайки американския президент в опит да се меси в британските избори в подкрепа  на приятеля му Джонсън. Корбин допълни, че всички знаят, че американските фармацевтични компании силно се интересуват от британското  здравеопазване, което обаче, по неговите думи, "не е за продан".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността РСМ да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май . Разликата между двамата е 176 446 гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20%, а за Пендаровски 20% от..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43