В ход е национална кампания за контрол над болестта

Проф. Иван Миланов: НЗОК плаща терапия и в късни стадии на Паркинсон

Модерните терапии са по-щадящи за пациента

Снимка: Pixabay

Този месец от Българско дружество по неврология и Пациентската организация на хората с късен Паркинсон обявиха Национална кампания за контрол над болестта. За целта в 7 града ще се провеждат безплатни прегледи за пациенти с установен Паркинсон.
    

Страната ни вече разполага с всички модерни методи за терапия и в късните фази на Паркинсон и те се заплащат от Здравната каса, уверява проф. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и изпълнителен директор на Университетската болница „Св. Наум“.

„Здравно-осигурителната каса вече десет години заплаща лечение, което се прилага тогава, когато всички медикаменти спрат да действат. С това лечение пациентът живее толкова, колкото му е отредено, тоест той няма да загине от Паркинсонова болест.“

Медикаментите, които болните от Паркинсон приемат на хапчета, предизвикват увреждане на рецептори в мозъка, защото концентрацията на лекарствата в кръвта се колебае много силно. Съвременното лечение доставя същото лекарство, но във вид на гел, директно в дванайсетопръстника, като компютърът го подава капково – така, както мозъкът по принцип го използва, пояснява проф. Миланов. Това по думите му елиминира усложненията и „пациентът може да си живее почти нормално“.

При повечето пациенти се отчита много добър ефект. Подобно лечение има с подкожно инжектиране на друг медикамент, който овладява непроизволните движения, а от година НЗОК заплаща и невро-хирургично лечение, при което се поставя стимулатор в мозъка.

Закъснялата диагноза - характерна за цяла Европа

От пациентската организация обмислят да изградят Дневен център за болни с Паркинсон в столицата.

Тревожен факт е, че идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4 - 5 години, изтъкват специалистите. Това е характерно и за Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 години закъснение. Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерни са  е треперенето, несръчност на едната ръка, впоследствие тя спира да се движи при ходене.

Има и модерен начин за диагностициране на Паркинсон, който се прилага у нас, посочва още проф. Миланов. Радиоизотоп се инжектира и неговото натрупване в мозъка се проследява с гамакамера. „И се вижда дали симптомите, които виждаме, наистина отговарят на Паркинсонова болест.“

Новости се очакват както в лечението, така и в профилактиката на Паркинсон, съобщи проф. Иван Миланов. Все още в клиничната практика не е влязъл нито един от новите медикаменти в изпитание.

В научните списания се популяризира нов експериментален метод, който се изразява в насочване на ултразвук, който унищожава определено ядро в мозъка. Очаква се, че този метод ще реши част от проблемите на пациентите, подобно на невро-хирургична операция, с тази разлика, че мозъкът не се отваря.

Ваксини могат да решат проблема в бъдеще

Проф. Миланов акцентира и върху варианта да се разработят и въведат ваксини. „Ако тези ваксини се окажат удачни, очаква се те да унищожат това, което се мисли, че е причинителят на Паркинсоновата болест.“

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ е насочена предимно към пациенти, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага. За пациентите е много важно да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот.

Късната болест на Паркинсон настъпва, когато пациентът все по-често се нуждае от минимум 5 дози медикамент дневно, а периодът без симптоми е само 2 часа дневно.

"Става дума за пациенти, които имат неудовлетворение от начина, по който им действат лекарствата. Диагностицирана Паркинсонова болест, която е примерно преди 2,5,10 години. В един момент те самите са установили, че невролозите, с които общуват, не се справят така, както им се ще. Увеличават се дози, дават се по-чести приеми и въпреки всичко, в крайна сметка не се постига качествен живот, който пациентът иска. Ето, тези пациенти са най-подходящи в тези дни, които са обявени в момента, да отидат на преглед", коментира проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедрата по неврология в УМБАЛ “Александровска”.

Темата е разгледана в звуковия файл.