Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: МВР няма капацитет да се бори, политиците трябва да спрат с плащането за вот

Филип Гунев
Снимка: БГНЕС

"Величината на купения вот зависи от това, колко знаем за феномена, защото никой не си прави труда реално да го следи този феномен". Това каза пред БНР експертът Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи. Според него данните са публични и има доста методи и подходи, за да се види в кои секции и как е бил купен вотът.

"Моят опит и виждане са, че изключения сред политическите партии няма", коментира Гунев в предаването "12+3". По думите му обикновено не става на най-високо ниво, примерно председателят на партията да каже как и колко гласове да се купят. 

Експертът направи анализ на гласуването в две столични избирателни секции - в "Христо Ботев" и във "Филиповци", в които има съмнение, че са купувани гласове:

"Едни прозрачни данни много ясно биха дали индикация, че тези секции са купени. В секцията в кв. "Христо Ботев" на миналите избори са гласували 100 души, а на тези - 500 са активните гласоподаватели. На миналите избори са гласували за различни партии. Сега 430 гласа са за ГЕРБ. Преди 4 години 34 души са гласували за Йорданка Фандъкова, а сега - 500. Районният кмет от "Да България" също събира три пъти повече гласове от Игнатов и изведнъж се оказва със 120 гласа. Това са официалните данни от ЦИК. Такива резки движения на вота не се наблюдава в други секции в страната".  

По думите на експерта това е много сложен тип за проследяване престъпление - корупционно, за което трябват СРС-та и проследяване. Полицията няма капацитет, за да се справи с мащабите му. Според него трябва политиците да решат и да се откажат от купуването на гласове. 

"Не може една партия да се откаже, защото другите ще продължат да купуват. Трябва всички да се разберат", категоричен бе той.

За контролирания вот Гунев обясни, че става дума само за пари, а и за услуги и за сплашване и манипулация.

Експертът изтъкна, че не мисли, че купеният вот е повлиял на това да бъде избрана Йорданка Фандъкова за кмет на София, но в малки населени места купените гласове биха могли да изкривят вота.

Според журналиста от в. „Банкер“ Елизабет Дафинова обаче не става въпрос само за контролиран вот:

„Става въпрос и за раздутата администрация. Тези гласове са осигурени за управляващите. Тези хора гласуват също за себе си и за собствените си работни места, както и техните семейства. Това е един много голям сигурен контингент за управляващите“.

Тя подчерта и проблема с изборната администрация: „Дори да се прави някакво обучение на тази администрация, то е в последния момент. Не идват хора, заменят се с други, които едва ли са минали обучение. Личи си и по протоколите, които се носят – толкова много сгрешени протоколи. В 90-те години, когато уж повече нямахме опит в правене на избори, нямаше толкова сгрешени протоколи и недействителни бюлетини. Сега с всеки следващи избори вместо нещата да се оправят, стават по-зле“.

Хора, които излъчваме да ни управляват, са еманацията на нацията, подчерта Дафинова и обясни: „Какъвто е нашият манталитет, такъв е и техният, само че с разликата, че те вече по-нависоко имат по-големи възможности. Както ние сме свикнали с дребните тарикатлъци на битово ниво, сме свидетели на същите тарикатлъци, само че на много по-високо ниво. А ние стоим и ги гледаме, защото ни е такава народопсихологията. Ние от векове чакаме някой друг да дойде да ни оправи“. 

Интервютата на Даниела Якова с Филип Гунев и Елизабет Дафинова, както и репортажа на Виолета Ашикова в предаването "12+3", можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05