Антоний Гълъбов: Политиците не успяват да мотивират гражданите да бъдат избиратели

Снимка: БГНЕС

„Политиците не успяват да мотивират гражданите да бъдат избиратели. Това е основният проблем на българския политически процес. Другият проблем е политическото представителство“. Това каза пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов в анализ след края на местните избори.

„Виждаме т.нар. „спирала на мълчанието“, в която в един момент мълчащите хора се превръщат от малцинство в мнозинство. Това е много сериозен проблем за легитимността на политическите институции“.

Доц. Гълъбов подчерта, че поведението на отделните партии има своята специфика и даде пример с ГЕРБ, които на тези местни избори „получиха ясно изразен критичен и негативен вот на местно равнище“.

Политическите партии и фигури

В предаването „Преди всички“ доц. Антоний Гълъбов изрази очакване за промени в местните структури на ГЕРБ:

„Досегашният опит на тази партия показва, че тя бързо и лесно може да се раздели с всеки. Въпросът е как подбира следващите си кадри“.

Според Антоний Гълъбов „абсолютно безотговорно“ Мая Манолова е напуснала поста на омбудсман, след като година и половина е отказвала да коментира каквото и да е завръщане в политическа роля, твърдейки, че отстоява интересите на българските граждани:

„Така тя хвърли сянка върху независимостта на тази институция. Ако тя изглежда като временно прикритие за партийна конюнктура, в която някой може да изчака подходящия момент, за да се включи отново в политиката, тогава българските граждани не могат да разчитат на своя обществен защитник… Оттук нататък, каквото и да реши да прави г-жа Манолова, този неин избор - да изостави ролята си на обществен застъпник, а пък да се представя като кандидат на гражданите, ще хвърли тежко петно върху нея“.

По повод БСП политологът заяви, че е време да се освободим от комплекса си на политически провинциализъм, а за ДПС – че изборните резултати са ги удовлетворили.

„За различните политически партии се отварят прозорци за възможности. ДПС вижда дебалансирането на силите сред обединените патриоти и ще окаже натиск, за да е в по-добра позиция спрямо ГЕРБ“.

По думите на доц. Гълъбов „Демократична България“ е получила протестен вот от своите избиратели.

„Нямаме отчетлив десен профил. Подкрепата на г-жа Манолова е симптоматичен факт“.

Румен Радев се опитва да прави политика

„Президентът се опитва да прави политика, изпълнявайки или не правомощията си". Това каза доц. Антоний Гълъбов по повод върнатия от Румен Радев избор на главен прокурор:

„Ако искаше президентът да направи нещо, времето беше преди една година, когато можеше да стартира консултации за подготовката на предложение за изменение и допълнение на Конституцията, за да може правната уредба на този процес да бъде изчистена. Това, което най-вероятно ще се случи, включително под натиска на действието на президента, е, че ВСС ще препотвърди избора на Иван Гешев за главен прокурор. В противен случай влизаме в ситуация на криза, тъй като на 10-и януари Сотир Цацаров трябва да прекрати мандата си“.

Интервюто с доц. Антоний Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33