Радиосимфониците с "Концерт за двама" в зала "България"

Маестро Станислав Ушев
Снимка: ДМТ

Тази вечер Радиосимфониците ще излязат на сцената в зала "България" за третия си концерт от сезона, наречен "Концерт за двама". 

За първи път на диригентския пулт за концертна изява със състава ще застане Станислав Ушев, ръководител на "Симфониета"-Шумен, участвал многократно в звукозаписната дейност на Радиооркестъра.
"Когато главният диригент Марк Кадин ми се обади, той ми каза: "Избери нещо, което не е свирено скоро, да е интересно и за оркестъра, и за публиката". Какво по-интересно от Концерт за оркестър от Барток".

Своят дебют със симфоничния оркестър на БНР ще направи и младият пианист Симеон Гошев, който пристигна от Виена и ще солира в Четвъртия клавирен концерт от Бетовен.
"Аз се радвам, че точно този концерт на Бетовен беше избран, защото той е по-лиричен, по-светъл. Този концерт за времето си е бил много специален, а в момента също е много специален - в репертоара на всеки пианист".

Концертът в зала "България" е с начален час 19:30.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Професор Томислав Байнов

Уникални концерти с 8 рояла на 32 ръце в София, Пловдив, Варна и Велико Търново

Концерт с осем рояла, 16 пианисти и 32 ръце ще бъде изпълнен в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Създател на проекта е пианистът и музикален педагог проф. Томислав Байнов, който ще доведе у нас пианисти от 9 страни, за да сбъднат 30-годишна мечта. "Ние вече имаме 30-годишен юбилей, ние сме реализирали доста неща, доста концерти...

публикувано на 15.11.19 в 13:35

В Хелзинки откриват изложба, посветена на Олга Шеханова

20 картини от фонда на търговищката художествена галерия „Никола Маринов” участват в   юбилейна изложба във финландската столица Хелзинки. Експозицията се открива тази вечер от 17.00 ч. и   е посветена на 125-та годишнина от рождението на художничката Олга Шеханова. Художествената галерия “Никола Маринов“ притежава най-пълната и..

публикувано на 15.11.19 в 11:00
Скулптурата на Пенчо Славейков в Трявна, дело на Адриан Новаков

Скулпторът Адриан Новаков: Времето е най-добрият съдник

Наскоро в Милано беше открит паметник-пейка на Пенчо Славейков , а два месеца преди това монумент на поета беше поставен пред родния му дом в Трявна, който е превърнат в музей. И двете творби са дело на скулптора Адриан Новаков.  Неговият нов проект е свързан със създаването на паметна плоча на Мара Белчева.  Барелеф с образа на любимата на..

публикувано на 14.11.19 в 15:17

Авторски концерт на Васил Спасов в Първо студио на БНР

Тази вечер Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев представя авторски концерт на един от най-ярките джаз музиканти - Васил Спасов. Васил Спасов е познат на музикалната публика като пианист на авторския си състав „Фънкалеро“, във формáта на „Михаил Йосифов секстет“, от групата „Дивото зове“ в тандем с певицата..

публикувано на 14.11.19 в 15:13

Номинираните за наградите MMETA: Най-горещото име от лято 2019 - италианското електронно трио MEDUZA

Церемонията по връчването на наградите ММЕТА (или Music Moves Europe Talent Awards) предстои в средата на януари следващата година в Грьонинген, Холандия. Тя е част от съпътстващата програма на един от най-големите музикални форуми в Европа - Eurosonic Noorderslag . Всяка година компетентно жури избира..

публикувано на 14.11.19 в 12:55
Елин Колев

“Вивалди за теб” - новият албум на цигуларя Елин Колев

Младият цигулар Елин Колев, роден и израснал в Германия, представя втория си компактдиск, озаглавен „Vivaldi For You” /“Вивалди за теб“/. Той включва изключително популярните четири концерта „Годишните времена“ на италианския майстор, към които са добавени още две произведения, почти непознати на българската публика - „Великият могул“ (RV 208), и..

публикувано на 13.11.19 в 23:13
Маестро Станислав Ушев

Диригентът Станислав Ушев: Радиооркестърът ми дава свободата да експериментирам

"Концерт за двама" беше наречена поредната програма от новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Мотото можем да отнесем както към двамата избрани автори - Лудвиг ван Бетовен и Бела Барток, така и към гостите - солиста в Концерт за пиано и оркестър №4 от виенския класик - Симеон Гошев, който пристигна от Виена, където живее..

публикувано на 13.11.19 в 19:23