Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев, Вучич и Рама договориха конкретни мерки по „мини Шенген“

| обновено на 10.11.19 в 14:17
4
Денис Звиздич, Александър Вучич, Зоран Заев и Драгица Секулич (от ляво на дясно) на срещата им в Охрид.
Снимка: Правителство на СМ

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, сръбският президент Александър Вучич и албанският министър-председател Еди Рама договориха на двудневна среща в Охрид конкретни мерки за премахване на пречките за свободно движение на стоки, услуги, капитал и хора между трите държави.

На пресконференция след срещата премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че мерките ще бъдат включени в конкретен план за действие

„Планът за действие предвижда 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата цялостна работа на нашите граници. Той дава възможност за комплексно придвижване с лична карта на гражданите в целия този регион. Създава условия за бърза писта за камионите, които преминават нашите гранични пунктове“, съобщи Зоран Заев. И изрази надежда мерките да подобрят условията на живот на хората в региона.

Сред договорените мерки са още взаимно признаване на дипломите за образование и квалификациите, което да осигури свободно движение на работна ръка, както и унификация на документите за транзит на стоки. Предвижда се чужденците да могат да пътуват без допълнителни визи в страните от инициативата. Задълбочаването на сътрудничеството предвижда и обмен на студенти, съвместни изследователски и развойни проекти, промени в данъчни и финансови закони на трите страни, с цел да не се пречи на свободното движение на капитали.

Към срещата на тримата лидери в Охрид днес се присъединиха Денис Звиздич, председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.

Следващата среща от инициативата, известна като „мини Шенген“ и отворена за други страни от региона, е предвидена за 21 декември в Албания.

Проектът получи тласък, след като лидерите на ЕС, най-вече заради ветото на Франция, отказаха миналия месец да насрочат дата за присъединителни преговори с Албания и Северна Македония.

Вучич доволен от вчерашните разговори

Сръбският президент Вучич заяви в интервю за националната телевизия тази сутрин, че вчерашните разговори със Заев и Рама са били „много добри“. И че първата видима сделка ще бъде по-лесното преминаване през граничния пункт Прешево, а пътуването в Македония и Албания само с лична карта може да се очаква до Нова година.

Тези промени ще повлияят на привличането на преки чуждестранни инвестиции, защото инвеститорите искат стабилност и голям пазар, каза Вучич.

Той посочи, че Прешево е третият по важност пункт за преминаване в Сърбия, а решението да се провежда фитосанитарна инспекция 24 часа на ден ще утрои транзита на камионите от двете страни и ще намали експлоатационните разходи.

Сръбският президент обяви още, че с незначителни промени в закона, едно и също разрешение за работа може да важи и за трите държави.

Трите държави ще могат да създават туристически пътеки заедно, което, добави той, е особено привлекателно за азиатските туристи.

„Очаквам да получа подкрепа за проекта мини Шенген на предстоящата среща с Емануел Макрон в Париж, но и да чуя за новата методология, предложена от френския президент“, заяви сръбският президент Александър Вучич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11