Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков от БСП и Христо Иванов от ДБ говорят пред БНР

След изборите, преди бюджета, през Иван Гешев - политическите анализи и възражения

3
Снимка: Ивайло Михайлов

БСП днес има повече влияние в местната власт отколкото вчера, заяви пред БНР Крум Зарков – зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България“, в коментар за изминалите местни избори.

„Наблюдава се следният феномен в общонационален план – ГЕРБ очевидно е в отстъпление, БСП очевидно още не успява да ги победи сама. Следователно в следващите месеци, следващата година, която е без избори, най-вероятно ГЕРБ ще продължи да отстъпва по стечение на тенденцията, а БСП ще се изправи пред предизвикателството да продължи своята промяна, да продължи да работи по коренно различен начин политическия си дискурс, както хората очакват, за да може на следващия сблъсък да бъде вече съвсем готова да поеме отговорността, която й приляга“, обясни той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Крум Зарков

Зарков поздрави Мая Манолова за представянето ѝ на изборите в София. По думите му тя е изнесла „брутална битка“ и е показала, че има характер.

Ние имаме ясна и последователна позиция против модела на управление, подчерта от своя страна Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България“.

„Бойко Борисов прекрасно знае нашата позиция. Той знае, че ние не просто не сме призовавали нашите избиратели, а ние не можем да ги призовем. Нашите избиратели могат единствено убедени и г-н Борисов прекрасно знае, че те бяха убедени от един човек и това не съм аз, този човек е той. Тези от нашите избиратели, които избраха да не подкрепят никой от двете кандидатки в София или да гласуват протестно за Мая Манолова, бяха убедени лично от г-н Борисов да направят това и той много добре знае това. Проблемът на Борисов беше с неговата партия, защото той добре разбира, че и неговата партия знае, че той е факторът, който е способен да убеди десни избиратели да отидат и да гласуват за лява фигура с профила на Манолова. Неговият проблем е такъв, защото ние де факто се намираме в подготовка за избор на следващ парламент – това ще доминира оттук нататък политическият живот“, коментира той и добави коментара си:

„Борисов трябва да обясни на своята партия, а не може, защо пред нея има само един път и този път е все по-голяма зависимост от Сараите на Доган, все по-голяма зависимост от Пеевски“.

Според него нито една от двете кандидатки за кмет на София – Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, не може да бъде алтернатива на другата.

Христов Иванов отбеляза, че избраните районни кметове от „Демократична България“ са получили своя вот като протест – а не като част от някаква договорка. Единственият начин, по който те могат да продължат да получават подкрепа от хората, е да вършат работа и да бъдат алтернатива, добави той и заяви категорично: „Няма задкулисна договорка, която е преместила едни избиратели. Имало е желание на хора да упражнят протестен вот. Оттук нататък започва заслужаването на този вот, за да го превърнем в доверие и ще работим за това“.

Репресии след изборите

БСП изнесе данни за репресирани хора, участвали в изборите. Този процес продължава и след изборите, посочи Крум Зарков. Според него властта като машина се опитва да смаже всеки порив на свободомислие:

„Изправени сме срещу една машина, която убива свободата на толкова нисък етап, че не можем да стигнем до големия политически разговор. От това страдат нормалните хора, които просто се оттеглят от този разговор – и физически като напускат страната, и психологически, като затварят вестниците, махат си телевизора от хола и започват да живеят в своята работна и семейна среда, без да се интересуват от общото благо“.

БСП работи за касиране на изборите в Шумен. В София ще подкрепим такова искане, добави Зарков.

По думите му левицата отново ще възобнови дебата за изчистване на избирателните списъци и тяхната актуализация, за машинно гласуване, за да се постигнат по-честни избори с повече доверие.

Иванов призова да извикат Цацаров в парламента за обяснения

Христо Иванов

„Ако в България поредица от изключително важни решения по отношение на правосъдието се взимат другаде, в други сгради и от други хора, а не от конституционно оправомощените, това вероятно става в синхрон и размяна с други подобни решения, включително стигайки до изборите“, коментира Христо Иванов.

Той призова Крум Зарков като зам.-председател на парламентарната група да извикат Сотир Цацаров в парламента, за да обясни кои са „другите сгради и другите хора, участвали във взимането на решенията, има ли там един почетен председател на партия, която не е във властта – Ахмед Доган“.

И БСП, и ГЕРБ избраха своите представители във ВСС в учудващ синхрон, подчерта още Иванов и се обърна отново към Зарков:

„Тези хора работят в абсолютен синхрон помежду си от избора си до сега. Кулминацията на това беше мълчанието на вашето ръководство по отношение на избора на Гешев. Изборът на Гешев не е беше проблематичен с това, че е единствен кандидат, а с това, че е негоден, той не съответства на изискуемите по закон и Конституция характеристики, които трябва да притежава. Това беше скандално заметено от ВСС“.

Време е за конституционни промени, смята Иванов

Според Христо Иванов е време за разговор за конституционни промени и призова и президента към това – „промени, които да гарантират, че други хора в други сгради няма да взимат решения за нашия живот“.

Нека започнем да изпълняваме Конституцията, апелира Зарков

Крум Зарков отговори: „Надали има слушател, който да не е наясно, че огромната част от българските институции, в това число съдебните, до голяма степен не изпълняват Конституцията на страната, ами взимат решения по други сгради. Това важи и за парламента, това важи и за правителства, включително сегашното. Нека да започнем да изпълняваме Конституцията е моят апел. Пътят е да напълним институциите отново със съдържание“.

По думите му няма механизъм, по който членовете на ВСС от квотата на партията да бъдат отзовавани или контролирани. Не е редно да има такъв механизъм, смята той.  

Според Христов Иванов се наблюдава отказ на политическата класа да носи отговорност за случващото се в съдебната власт.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15