Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боливийският експрезидент Ево Моралес получи убежище в Мексико

Ево Моралес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боливийският президент Ево Моралес, който подаде оставка под натиск от военните в страната, замина със самолет за Мексико - държавата, която обяви, че ще му предостави убежище.

Това стана след като Мексико изпрати летателната машина до Боливия, за да го прибере. 

По-рано външният министър на Мексико Марсело Ебрард съобщи, че в телефонен разговор Моралес е приел предложението му за предоставяне на убежище и е подал и официално искане за това. Ебрард уточни, че решението е взето по хуманитарни съображения.

Вътрешният министър на Мексико Олга Санчес Кордеро посочи, че животът и физическата безопасност на Моралес са застрашени, съобщи Франс прес.

Бившият президент на Боливия бе принуден да подаде оставка от въоръжените сили на страната след триседмични протести.

Междувременно командирът на въоръжените сили Уилямс Калиман каза, че е наредил да се осъществяват съвместни операции с полицията. По думите му това се налага заради „групи от вандали“ в Боливия.

Столицата Ла Пас се готви за сблъсъци с хиляди поддръжници на Моралес, които се приближават към града, посочва Ройтерс.

„Братя и сестри, аз излитам за Мексико с благодарност за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи, - написа Моралес в Туитър. - Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Испания разкритикува ролята на силите за сигурност в Боливия

Испания разкритикува днес ролята на боливийската армия и полиция в оставката на президента социалист Ево Моралес след 3-седмични протести, предаде АФП. „Тази намеса ни връща към моменти от миналото на Латинска Америка“, обяви испанското външно..

обновено на 11.11.19 в 16:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"..

публикувано на 24.04.24 в 16:42

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма..

публикувано на 24.04.24 в 16:27
Областният управител на Русе Данаил Ковачев

Областният управител на Русе е подал жалба за злоупотреба с държавни средства

Жалба до Административния съд и сигнал до премиера и министъра на финансите за злоупотреба с държавни средства е подал областният управител на Русе Данаил Ковачев.  Става дума за буферен паркинг в района на Дунав мост, за който държавата отпусна 3..

публикувано на 24.04.24 в 16:22

Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"

Митническите служители Георги Господинов и Николай Петков декларираха, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали пунктовете при Капитан Андреево и Лесово.  Двамата служители на агенция "Митници" отговарят на въпроси на..

публикувано на 24.04.24 в 16:20

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е "станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов".  Димитър Стоянов:..

публикувано на 24.04.24 в 16:13

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината..

публикувано на 24.04.24 в 16:11