Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Станислав Ушев: Радиооркестърът ми дава свободата да експериментирам

Маестро Станислав Ушев
Снимка: ДМТ

"Концерт за двама" беше наречена поредната програма от новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Мотото можем да отнесем както към двамата избрани автори - Лудвиг ван Бетовен и Бела Барток, така и към гостите - солиста в Концерт за пиано и оркестър №4 от виенския класик - Симеон Гошев, който пристигна от Виена, където живее през последните няколко години, и диригента Станислав Ушев - дългогодишен ръководител на Симфониета - Шумен.

В биографията му четем, че е роден в Плевен, завършва музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. учи оперно-симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург, в класа на Марис ЯнсонсОт 1985 г. до 1993 г. е диригент и закратко директор на Плевенската филхармонияОт 2000 г. до 2010 г. е  главен диригент на Оперно-филхармонично дружество - Варна, а оркестъра в Шумен ръководи от 1996 г.

По време на репетициите в подготовка за концерта на 15 ноември маестро Ушев сподели в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", че има реализирани много записи с Радиоорксетъра, но за първи път е поканен да дирижира негов концерт от редовия сезон. 

"Когато главният диригент Марк Кадин ми се обади, той ми каза: "Избери нещо, което не е свирено скоро, да е интересно и за оркестъра, и за публиката". А какво по-интересно от Концерт за оркестър от Барток", отбеляза диригентът и подчерта, че за записа на Симфония №3 от Сергей Рахманинов, осъществен в Първо студио на Радиото, той е получил награда.


За красивия, интензивен и изразителен звук, с какъвто се откроява Радиооркестърът, за удоволствието да работи с отзивчиви оркестранти и за това, че според него репетициите са по-трудни от концертите, маестро Ушев сподели в разговора. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Симеон Гошев

Дебют на пианиста Симеон Гошев като солист на Радиооркестъра

Симеон Гошев е поредният изявен млад изпълнител, поканен от маестро Марк Кадин и Радиосимфониците като солист през този сезон - той ще се представи с Концерт за пиано и оркестър №4 от Лудвиг ван Бетовен. В програмата ще прозвучи и Концерт за оркестър от..

публикувано на 06.11.19 в 20:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от..

обновено на 26.03.24 в 17:27
Ива Димитрова

Ива Димитрова: Все още не съм закоравяла към чуждите болки!

Може би не са малко онези, които успяват в живота си да открият онова райско място, в което се чувстват наистина щастливи .  Наричаме го дом. Той може да не е рождения, може да е доста далече и да е съвсем различен. Важно е усещането, че си у..

публикувано на 26.03.24 в 15:30