Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Токът за битовите клиенти ще поскъпне на либерализирания пазар

Антон Иванов
Снимка: БНР

Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара, каза в интервю за БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Той не се ангажира с прогноза за процента на поскъпване на цената на тока, но направи сравнение с Румъния: 

"Мога да дам за пример, че в съседна Румъния, където либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в България, но не мога да се ангажирам какво изражение може да има това у нас."

Разумният начин е да се даде една плавна крива на нарастване, което да е от порядъка на 5%, но във всички случаи под 10 процента на годишна база, посочи експертът.

"Тогава би могло да се намерят съответните инструменти за междинна компенсация на този ръст, но скокообразно нарастване на цените аз не го виждам като реална алтернатива."

Не може да очакваме при нас цените да бъдат по-ниски от това, което виждаме в съседните европейски страни, коментира Иванов.

"Няма откъде да дойдат тези цени, обективно себестойността на електрическата енергия е значително по-висока от тази, която ние плащаме в бита."

За либерализацията в енергийния сектор се говори от 2016, когато излезе докладът на Световната банка. Процесът трябваше да приключи в петгодишен период, но не е спазен тозисрок. Прави се заявка за постепенна либерализация, която да приключи вероятно към 2025 година, допълни Антон Иванов.

"Прави се заявка за една комбинация между регулиран дял в нашите фактури и един дял, който да е на свободен пазар, което е една сложна комбинация. Първо заявката беше за 30% дял на свободната цена, сега последно се каза: 20 процента", отбеляза Антон Иванов в предаването "Хоризонт до обед".

Все още рамката за тази либерализация не е изяснена. Едно такова действие ще е съпроводено с много дълбоки промени в законите, не само на енергетиката, и с уреждане изцяло на статута на уязвимите енергийни потребители, където по думите на Иванов е разковничето.

Потребителите ще имат възможност, ако имат желание да избират от доставчици на свободния пазар, които от своя страна имат желание да предоставят тази услуга, обясни Антон Иванов относно дела от сметката, който ще бъде либерализиран.

„В момента, както изглежда, това просто ще засили позициите на електроразпределителните предприятия, защото те ще бъдат тези, които основно ще доставят както електрическата енергия на регулирани цени, така и електрическата енергия на „свободно договаряни цени“, подчерта той.

При положение, че цените на регулирания пазар са значително по-ниски от тези на свободния пазар, регулираният пазар е форма човек да спести значими разходи и всеки прави своя избор от тази позиция, допълни експертът.

„Не виждам никакъв стимул освен принудителен  хората да правят избор за свободния пазар", изтъкна Антон Иванов. „Казва ни се, че се прави за наше добро, защото конкуренцията ще ни даде повече възможности, но всички са достатъчно ориентирани, за да разберат, че в крайна сметка ще плащат по-висока сметка."

„Не може до безкрайност да продължава тази дуалност – хем да имаме свободен пазар, хем да имаме регулирани цени, хем тези регулирани цени да обхващат целия битов сегмент, хем да обхващат и малките фирми“, категоричен е експертът.

"Никой обаче не знае кога тази безкрайност трябва да свърши. И затова докато нямаме някаква принудителна санкция, най-вероятно по линия на Европейския съюз, ние ще продължаваме да си говорим, да казваме, че е много сложно, да казваме, че нашият проблем са ниските доходи. Вярно е, че са ниски нашите доходи, но трябва да се отбележи, че миналата година цената на електрическата енергия с големи усилия беше вдигната 2%, а доходите ни са се повишили според статистиката с 10%".

Едно от притесненията на индустрията е, че те носят тежестта на онази част, която е на регулирания пазар, обобщи Антон Иванов.

"И една от тезите, в които има известна доза истина е, че когато всички са на либерализиран пазар, т.е. всички са поставени при еднакви условия, то тогава изкривяванията, които ние сега виждаме на свободния пазар, ще бъдат намалени. В това има доза истина, но когато говорим за цените, те ще бъдат по-високи, отколкото сега на регулиран пазар. Никой не може да каже колко."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината от към Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират интензивно организацията на конференцията на високо равнище в Швейцария  и бъдещи международни..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията срещу него от ad hoc прокурора Даниела Талева за оказван натиск върху бившия главен секретар на..

публикувано на 16.04.24 в 18:53