Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Боил Банов заяви, че няма да подава оставка

"Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне“, каза накрая министърът

Министърът на културата Боил Банов даде пресконференция в София заради искането на БСП да подаде оставка.
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов заяви, че няма да подава оставка, както по-рано през деня поискаха от БСП.

Скандалът се разрази след като стана ясно, че е пропусната възможността за обжалване на делото за ремонта на ларгото и Министерството на културата няма да получи неустойка от 750 000 лева.

Банов заяви, че допреди няколко дни е знаел, че се чака насрочване на дело във Върховния касационен съд, а не че са пропуснати всички възможности за обжалване. По думите му действията на Правна дирекция по принцип не се съгласуват пряко с министъра и така е във всяко ведомство, затова и той не е знаел.

“Колко трябва да ми е акъла, за да възпрепятствам това дело след атаката на БСП в началото на годината“, попита реторично Банов.

Според него действията на служителите в Правната дирекция не са случайни, това са опитни хора и той ще се обърне към прокуратурата, за да се разплете целият случай:

“До онзи ден аз съм със съзнанието, че чакаме дело за насрочване във ВКС, а не че чакаме на ВКС решение по повод нашата жалба, че сме вкарали късно документи. Това са нещата. И тук всякакви инсинуации наистина са плод на болни мозъци. Това са опитни служители с години стаж – такава грешка е невъзможна особено в онзи момент. Затова ще сезирам прокуратура – да разследват, да ги разпитват, да ги препитват, да гледат документи! Това за мен не е случайно! Целият сценарий, по принцип, беше на мен да ми се вземе главата много по-рано, но моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада“, каза министър Банов.

Вчера ръководителката на правната дирекция на министерството на културата подаде оставка, а във ведомството тече проверка за действията на служителите по случая. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на културата Боил Банов

БСП: Борисов да поиска оставката на министър Банов

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради пропуска на министерството да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на „Ларгото“. Вчера ръководителката на правната дирекция на..

обновено на 14.11.19 в 12:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33