Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната анкетна комисия за БНР изслуша представители на СЕМ и КРС

Временната анкетна комисия на парламента за спирането на излъчването на „Хоризонт“ изслушва представители на СЕМ и на КРС.
Снимка: БГНЕС

Представители на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) бяха изслушани днес от временната анкетна комисия на парламента за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани със спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

СЕМ представи мотивите си за решението си да отстрани Светослав Костов от поста генерален директор и да наложи санкции на БНР за нарушение на закона за радио и телевизия.

Според Розита Еленова от СЕМ обясненията на Костов пред Съвета за спирането на излъчването на програмата не са били убедителни:

„С поведението си Костов заяви откровена неспособност да ръководи доверената му за управление обществена медия и пълна липса на стремеж към защита на интересите на обществото“, каза тя.

Относно твърденията за политически натиск върху тогавашното ръководство и журналисти от БНР Еленова коментира, че този въпрос е от компетенцията на прокуратурата.

„Самият факт, че се говори за липса на свобода вече е проблем. Предприехме това поведение – да сезираме прокуратурата“.

Проверката на Комисията за регулиране на съобщенията за спирането на излъчването на „Хоризонт“ е показала, че не е имало техническа причина това да се случи.

Председателят на КРС Иван Димитров обясни:

„Между БНР и телевизионната кула има три алтернативни пътя за доставяне на сигнал, като и за трите няма техническа информация за прекъсване“.

Според Димитров ръководството на БНР е било длъжно да осигури алтернативен начин на излъчване на „Хоризонт“, което обаче не е било направено.

Очаква се на следващото заседание на парламентарната комисия СЕМ да представи резултатите от мониторинга, поискан от комисията за проверка спазвал ли се е плурализмът в БНР по времето на Светослав Костов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка - потвърдиха за Хоризонт от Министерския съвет. Вътев беше един от четиримата министри  на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет. Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 15:57
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато обмисля как да отговори на атаката, израелското външно министерство обяви, че е потърсило съгласието на..

публикувано на 16.04.24 в 15:36
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още няма дама на най-висшата военна длъжност.  Това са изводите от разговора с капитан Мария Крашевска,..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59

В СУ беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето". То се превърна в модерен конферентно - изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България. Идеята и изпълнението на проекта са осъществени от Центърa за върхови постижения "Наследство БГ"...

публикувано на 16.04.24 в 14:45
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42