Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Именити кларинетисти ще свирят в чест на 100-годишнината на проф. Сава Димитров

"Професора" - така всички кларинетисти у нас наричат доайена, основател на българската кларинетна школа Сава Димитров. На 19 октомври се навършиха 100 години от рождението му и това е повод точно месец по-късно, на 19 ноември, в камерна зала "България" да се съберат много от неговите най-изявени ученици: Атанас Колев - един от първите, дългогодишен водач в Симфоничния оркестър на Радиото; сегашните му наследници Данчо Радевски и Кристиян Калоянов; Михаил Живков и Петьо Бобев от Софийската филхармония; Росен Идеалов, Явор Добрев, Станимир Чанков, Борислав Йоцов - артистичен директор на Нов симфоничен оркестър и внукът на Професора - проф. Сава Димитров, декан на Инструменталния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", който с жар поддържа жива дългогодишната кларинетна традиция в семейството си.

"Това, което моят дядо е успял да направи в ония години, е наистина революционно. Революционно първо по дух, защото сменя една цяла система - начинът, по който са се образовали до този момент музикантите кларинетисти. От друга страна, въвежда съвсем нова система, за която създава инструктивен материал. Т.е. той създава основата на това днес ние, преподавателите, да можем да съградим един музикант-кларинетист от момента, в който той взема инструмента в ръце, до момента, в който застава на сцената" - обяснява респекта на всички внукът на големия български изпълнител и педагог.

В чест на 100-годишнината на проф. Сава Димитров ще прозвучат три от емблематичните произведения от кларинетния репертоар - от Вебер, Брамс и Сен-Санс. На участниците в концерта ще акомпанира пианистката Огняна Соколова.

Още подробности за годишнината и за събитието, посветено на нея проф. Сава Димитров разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спомен за кларинетиста проф. Сава Димитров

На 19 октомври се навършват 100 години от рождението на забележителния български кларинетист Сава Димитров - основоположник на българската кларинетна школа. Като педагог той е подготвил най-известните наши кларинетисти, а е и един от първите..

публикувано на 19.10.19 в 14:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25