Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамон Перес Маура: Ще е прецедент в управлението да има партия, която не защитава целостта на Испания

Това правителство се ражда твърде слабо, за да оцелее, смята испанският журналист

| обновено на 16.11.19 в 11:46
Рамон Перес Маура
Снимка: Ани Петрова БНР

„Съмнявам се това правителство да трае дълго. Ражда се твърде слабо.  Много е далеч от необходимата подкрепа, за да управлява“, каза испанският журналист Рамон Перес Маура, заместник-главен редактор на ежедневника „АБС“  в специално интервю за "Събота 150". С него разговаря Савина Спасова по повод отминалите избори и споразумението за лява коалиция в Испания между социалистите на действащия премиер Педро Санчес и "Подемос" на Пабло Иглесиас.

- Когато едно споразумение, което беше невъзможно в продължение на месеца, се сключва за часове, както е в случая на социалистите и "Подемос", какво означава това? Какво се крие зад прегръдката на Педро Санчес и Пабло Иглесиас?

- Огромно лицемерие. Санчес можеше да го направи преди, но повярва на политическия си съветник Иван Редондо, че на следващите избори може да спечели 150 места в парламента. Затова беше спешно да се обяви, че има споразумение, за да се прикрие провалът.

- Как бихте обобщили резултатите от изборите?

- Очевидно е, че на 10 ноември Испания зави надясно. На изборите се увеличи подкрепата за Народната партия и крайнодесните от Вокс, намаля за социалистите и "Подемос", които загубиха милион и половина гласа,  крах претърпя центристката "Гражданите". Всичко това се дължи, без съмнение, на неспособността на правителството на Санчес да отговори на политическия хаос в Каталуния. Но също на грубата пропагандна употреба на хода с ексхумирането на трупа на генерал Франко. Ситуацията днес е по-лоша за Испания, защото правителството ще бъде по-слабо, отколкото би бил кабинет със същите съюзници преди последните избори.

- Бихте ли се осмелили да направите прогноза дали това правителство ще бъде утвърдено от парламента? И какви са шансовете му за 4-годишен мандат?

- Трудно е да се направи прогноза. Двете формации имат общо 155 гласа и им трябват още за абсолютно мнозинство в 350-местния парламент. Предполагам, че ще разчитат на второто гласуване на правителството, при което трябва просто гласовете "за" трябва да са повече от гласовете "против". Допускам, че ще разчитат Републиканската левица на Каталуния да се въздържи. Цената обаче ще е висока, тъй като лидерът й Ориол Жункерас, който е сред осъдените сепаратистки водачи, трябва да оправдае подобно решение пред последователите си. Би могло да стане дума и за освобождаването му от затвора, въпреки че това не може да се говори публично.

- Има изгледи вицепремиер да стане човек, който смята, че в Испания има политически затворници. Пабло Иглесиас беше направил изявление в този дух. Допускаше също референдум за самоопределение, въпреки че може да промени възгледите си, ако стане вицепремиер. Санчес и Иглесиас обещаха да работят за разрешаването на териториалната криза...

- Не смятам, че каталунската криза може да бъде разрешена от това правителство.  Ако социалистите и „Подемос“ успеят да постигнат утвърждаване на правителството, което обявиха, Испания за първи път ще има в управлението партия, която е за разделяне на страната, а това наистина е прецедент. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Девин искат да възстановят фермата за глухари

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Разясняват на ромите в Кюстендил за заразяването и последствията от коклюш

Здравна беседа по заразяването и последствията от коклюш организираха активисти от ромския кв. "Изток" в Кюстендил, откъдето са починалите две новородени бебета. В 12-хилядния квартал искат да имат яснота по проблема, както и как да се предпазват. И как да се прави ваксинирането. В препълнената зала на читалището в кв. "Изток" д-р Илияна..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комисията по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали, дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ.  От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори 2 в 1 на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент.  Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя..

публикувано на 23.04.24 в 15:47