Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: БСП се превръща в лидерска партия

Остри сблъсъци на пленума на БСП заради резултатите от местните избори и бюджета

Социалисти поискаха с писмо оставката на Корнелия Нинова

| обновено на 17.11.19 в 19:02
2
"Входът на БСП за местната власт е през областните градове". Това е един от изводите, който отбеляза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на днешното заседанието на Националния съвет на партията. Като председател на Националния предизборен щаб той направи анализ и оценка на изминалите местни избори.
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП обсъди на пленум днес резултатите от местните избори, както и предложението си за алтернативен бюджет за догодина.  

Дебатите на пленума бяха около двата анализа на изборните резултати. Единият - на 20 члена на Националния съвет, които се явяват и членове на Изпълнителното бюро, и отделно - на другите 50 от Националния съвет. Председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов коментира, че Градската организация категорично иска оставката на лидера на партията Корнелия Нинова: 

"Искането е пределно ясно за тази оставка, тъй като беше погазен брутално уставът. Тези, които бяха кандидати за съветници, а вече и съветници, не бяха подкрепени от конференцията".

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отчете тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП. Станишев видя и лидерски проблем.

"Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война".

Депутатът Георги Гьоков пък заяви, че няма причина да се иска оставка на ръководството.

"Не, не смятам за необходимо да си подава оставката нито председателят на щаба, нито председателят на партията - първо, защото това са местни избори и местните организации носят отговорност за това как са се представили по места. Второ, защото резултатите не са толкова черни, колкото са изкарани в паралелния анализ, въпреки че БСП загуби изборите, но една партия, тръгнала от ниво без кметове в областните градове, от 38 депутати, после да извоюва 80 депутати, президентски избори да спечели и да се представи добре, по-добре от предходните пъти на местни избори, смятам че е сериозен успех на това ръководство, така че няма причина да му се иска оставка".

В официалния доклад с анализ на резултатите от местните избори се посочва, че БСП влиза в местната власт през областните градове и с близо 100 000 избиратели повече в сравнение с вота през 2015-а година. Социалистите печелят в големи общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те са гласували свободно, е посочено в отчета на председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев

Преди началото на заседанието представителят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов заяви, че анализите на резултатите от изборите са важни, но не трябва да се бърза с оставки:

"Пленумът ще мине напрегнато, така че в това няма съмнение. За мен важното е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и с противопоставяне, което може да бъде конструктивно".

Писмо за оставка на Нинова

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината: провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България. "Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП  не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас", се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП. 

От пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от имена от медиите. 

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08