Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ вече не смятат за незаконни еврейските селища на Западния бряг

| обновено на 19.11.19 в 13:23
Снимка: Reuters

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо обяви поредна рязка промяна в политиката на Вашингтон в Близкия изток, предаде Ройтерс. Помпейо съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп вече не смята за незаконни еврейските селища на Западния бряг. 

Помпейо обяви, че Вашингтон се отказва от юридическо становище от 1978 г., според което еврейските селища в тези палестински територии са в нарушение на международното право. Еврейските селища са създадени от Израел на Западния бряг на земя, окупирана по време на войната в Близкия изток от 1967 година. Този ход е пореден удар срещу стремежите на палестинците за създаване на независима държава.

"Установяването на израелски селища на Западния бряг не е в нарушение на международното право. Искам да подчертая няколко важни неща - първо - признаваме, че израелският съд могат да вземат законови решения въз основа на оценка на фактите на място. Съединените щати не изразяват възглед за законовия статут на което и да е селище. Второ - не поставяме под въпрос статута на Западния бряг - това е въпрос, който трябва да решат израелци и палестинци", каза Майк Помпейо.

Реакции

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства администрацията на Доналд Тръмп, че "поправя една историческа несправедливост". 

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас обаче упрекна Тръмп, че погазва международното право. 

Европейският съюз продължава да смята израелските селища в окупирани палестински територии за незаконни, гласи изявление на първия дипломат на съюза Федерика Могерини, която призовава Тел Авив да прекрати заселническата дейност. ЕС ще продължи да подкрепя решение, водещо до създаването на две държави, добави Могерини.

Непроменена остава и позицията на Русия, заявиха от външното министерство на страната.  Според Москва е необходимо комплексно политическо решение на израелско-палестинския конфликт на основата на решение с две държави в границите от 1967 година.

Един от американските съюзници в Близкия изток - Йордания, също не спести критиките си. Йорданският външен министър Айман Сафади заяви, че еврейските селища на Западния бряг подкопават надеждите за решаване на 70-годишния израелско-палестински конфликт чрез създаване на палестинска държава редом с Израел.

Посолството на Съединените щати в Израел издаде предупреждение към американските граждани за възможни атаки в Ерусалим и палестинските територии. 

Санкции срещу Ирак

Американският първи дипломат Майк Помпейо обяви също, че Вашингтон ще наложи санкции срещу представители на властите в Ирак. По думите му мерките ще бъдат насочени срещу "корумпирани лица, които крадат богатствата на иракския народ", и срещу "тези, които убиват и раняват мирни демонстранти".

Протестите в Ирак продължават вече втори месец. В сблъсъците загинаха повече от 300 души.

Допълнителни санкции за Иран

Помпейо обяви и допълнителни санкции срещу Иран заради решението на иранските власти да възобновят обогатяването на уран във Фордо.

По-рано стана ясно, че Иран е отхвърлил още едно от ограниченията върху ядрената му програма, наложени със споразумението от 2015 година. 

Международната агенция за атомна енергия установи надвишаване на иранските запаси от тежка вода с тон и половина над допустимите 130 тона. Техеран вече надвиши разрешения размер на запасите си от обогатен уран, увеличи процента на обогатяване на суровината и въведе в експлоатация по-ефективно оборудване в ядрените си инсталации. 

Всичко това стана през последните месеци, в отговор на американските санкции срещу иранската икономика.

Техеран подчертава, че ще се върне към задълженията си, щом европейските страни по ядрената сделка неутрализират ефекта от санкциите.

Коментар по темата на кореспондента на БНР в Тел Авив Весела Райчинова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03