Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има повторно преброяване на бюлетините от изборите за кмет на София

| обновено на 21.11.19 в 12:06
2
Административен съд – София гледа делото на Мая Манолова за касиране на изборите за кмет на столицата.
Снимка: БГНЕС

Няма да има повторно преброяване на бюлетините за втория тур на изборите за кмет на София. Това реши състав на Административния съд - София град, пред който щабът на загубилата кандидатка Мая Манолова обжалва изборните резултати.

Следващото съдебно заседание ще се проведе на 2 декември. До тогава трябва да е готова съдебно-техническа, компютърна и математическа експертиза, която ще правят две вещи лица. Тя трябва да покаже дали данните от вота в София, отразени в изборните протоколи, съответстват на това, което е качено на сайтовете на ЦИК и ОИК. 

Според Маноловаконкретните нарушения са в над 100 секции:   

"Нарушенията са достатъчно тежки - 7000 недействителни, 7000 дописани в избирателните списъци, 7000 купен ромски вот. Даже групата сметка показва, че формалните нарушения са много повече от разликата между двамата кандидати. Надяваме се, че с изнасянето на всички тези факти това ще предотврати подобни изборни нарушения в следващи избори".

Председателката на столичната общинска избирателна комисия Полина Витанова обясни твърденията на Манолова с непознаване на закона:

"Не знам за какво дописване говорят. Грешките, които са направени в протоколите, са аритметични. Аз смятам, че те няма да променят и не променят резултата".

Експертизата ще трябва да изясни и какъв е бил броят на избирателите, включени в списъка на ЦИК на първия и втория тур на изборите в столицата, и дали има разлика.

Изискани са още и протоколи от избирателни секции, които досега не са приложени по делото.

След този анализ съдът може да реши дали не се налага ръчно повторно броене, но само в отделни секции. 

Заседанието премина нервно с размяна на реплики между Манолова и нейния екип и оспорващите жалбата - ОИК и коалицията "ГЕРБ-СДС". Репликите бяха свързани и с размера на изборните нарушения, за които бившата омбудсманка твърди, че са толкова тежки, че могат да обърнат резултата, според опонентите ѝ обаче те са незначителни и няма как да променят изборните резултати.   

На 11 ноември Мая Манолова внесе 14 тома доказателства за манипулиране на изборните резултати, като посочи близо 900 протокола и изборни книжа с установени закононарушения и други факти, компрометиращи вота.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29