Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама елитни френски алпинисти загинаха на Монблан

Макс Бонио (вляво) и Пиер Лабр
Снимка: Мontagnes magazine

Макс Бонио и Пиер и Пиер Лабр са загинали на скалната игла Aiguille du Plan в масива на Монблан. Във вторник те са предприели изкачване на върха по маршрута на Бонингтън и цял ден не е имало новини от тях. Вчера сутринта хеликоптер е забелязал телата им в подножието. Предполага се, че са паднали след подхлъзване.

31-годишният Макс Бонио е член на елитния Военен високопланински корпус на Франция (Groupe militaire de haute montagne), а 38-годишният Пиер Лабр е планински водач в Шамони. Двамата имат изкачвания от Алпите до Непал и от Перу до Патагония.

През 2012 г. Лабр изкатерва по нов маршрут седемхилядника Латок 2 (7020 м) в Каракорум, Пакистан. Година по-късно прави премиера на девствената южна стена на Гаури Шанкар (7134 м) в Непал. През 2015 г. осъществява премиерно изкачване на диретисимата “Дазампа Це” (южната стена на Нангпай Госум 2 - 7350 м) в Непал.

Бонио изкачва през 2016 г. девственaта източна стена на Сиула Гранде (6344 м) в Перу. Година по-късно прави премиера на Пангбук Север (6589 м) в Непал. През 2018 г. осъществява рядко зимно изкачване на северозападната стена на Чивета, Доломитите.

По-рано тази година Бонио и Лабр, заедно с Лео Бийон изкачиха в Патагония Фиц Рой и Серо Торе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Игор Тудор

Игор Тудор застана начело на Лацио

Италианският футболен Лацио назначи Игор Тудор за старши треньор на отбора след оставката на Маурицио Сари, съобщи клубът от Серия А. 45-годишният Тудор е подписал 18-месечен договор с римския клуб. Хърватинът за последно беше начело на френския Олимпик (Марсилия), като напусна през юни миналата година, след като ги изведе до третото място..

публикувано на 19.03.24 в 07:08
Иван Русев

Четирима наши ще участват на турнира по бадминтон във Варшава

Четирима български състезатели ще участват на турнира по бадминтон във Варшава (Полша) с награден фонд 15 хиляди долара, който е олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024. Състезанието ще се състои от 20 до 24 март. България ще бъде представена от Иван Русев, Илиян Стойнов, Калояна Налбантова и Христомира Поповска. Русев ще започне от..

публикувано на 19.03.24 в 07:03
Александра Фейгин

Фейгин започва в сряда преди полунощ на световното в Канада

34 момичета от 26 държави ще бъдат съпернички на шампионката на страната ни Александра Фейгин при жените на Световното първенство по фигурно пързаляне, което ще се състои тази седмица в Монреал. В Канада ще стартира и Александър Златков, като при мъжете той ще се конкурира с 39 фигуристи от 30 страни. Състезанието при мъжете стартира с кратка..

публикувано на 19.03.24 в 06:56
Георги Иванов

Георги Иванов: Ще говоря с Бербатов - той, Стилиян и Мартин могат да са полезни

Когато резултатите са добри, хората се обединяват. Големите спортисти трябва да са и големи хора. Благодаря на екипа на Бербатов, другата седмица ще се опитам да говоря с Димитър, той, Стилиян и Мартин могат да бъдат полезни за българския футбол, не само чрез Изпълкома, безсмислено е да водим войни". Това заяви новият президент на БФС Георги Иванов след..

публикувано на 18.03.24 в 20:40
Григор Димитров

Григор Димитров започва срещу квалификант или чилиец в Маями

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще започне участието си на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями срещу квалификант или чилиеца Алехандро Табило, който е 44-ти в света. Надпреварата на твърди кортове с награден фонд 8.9 милиона долара ще започне на 20 март. Българинът е 11-и поставен в схемата и по право пропуска първия кръг. Той е в..

публикувано на 18.03.24 в 20:30
Нотингам

Висшата лига на Англия отне четири точки от актива на Нотингам

От актива на Нотингам Форест бяха отнети четири точки за нарушаване на финансовите правила на Висшата английска лига. Това оставя Форест в зоната на изпадащите в първенството на Англия, на 18-то място девет мача преди края на кампанията. От Висшата лига заявиха, че Нотингам е признал за нарушение на финансовите правила за устойчивост с 34,5 милиона..

публикувано на 18.03.24 в 20:17
Боряна Калейн (в средата) и Стилияна Николова (вдясно)

Калейн, Николова и ансамбълът ще ни представят на СК по художествена гимнастика в София

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл жени ще представят България на Световната купа по художествена гимнастика в София. Това стана ясно от поименните заявки за надпреварата в столицата, която ще се проведе в "Арена София" от 12 до 14 април. 55 индивидуални състезателки от 42 страни и 13 ансамбъла ще спорят за отличията в София. За Италия в..

публикувано на 18.03.24 в 20:12