Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да си вървим вкъщи, сине!" - ежедневието на спасяващите деца в риск

Майки на деца с увреждания в Русе протестираха като създадоха палатков лагер
Снимка: БГНЕС
"Да си вървим вкъщи, сине!" е фичър (документален разказ), подготвен за Академията по радиожурналистика на БНР. Материалът представя протестите срещу Стратегията за детето и работата на социалните работници и лекарите, които работят за спасяването на всяко дете в риск. Той дава и отговори на въпросите защо се стигна до тази денизнофрация, която цели дестабилизиране на националната политика за децата и семействата.

Своите мнения представят Елена Петкова от Сдружение "Еквилибриум" в Русе, което се грижи за деца в риск, изоставени деца и проблемни семейства, както и д-р Ева Цонкова, д.м.н., началник на Педиатричното отделение в УМБАЛ "Канев" в Русе.

Фичъра на Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20

България и Македония – истинската история

Двата тома сборници "България и Македония", от които днес представям първа част, издадени на български и на английски език, са изключително с опознавателна историческа цел - да представят на младото поколение и на световната общественост действителните събития за двете държави с един народ, без преиначаване и скриване  на неоспорими факти от..

публикувано на 17.03.24 в 05:00
13-ото издание на „Трабант фест“

150 трабанта от България, Румъния и Турция ще дефилират във Велико Търново

150 трабанта от България, Румъния и Турция се очаква да дефилират във Велико Търново по време на 13-ото издание на „Трабант фест“ . Заради националния ден на траур днес за кончината на българския патриарх Неофит, фестивалът се измества за утрешния неделен ден.  С фестивала във Велико Търново започват тазгодишните празници в страната,..

публикувано на 17.03.24 в 06:10

Образователен проект популяризира делото на акад. Анастас Иширков

Нов съвместен образователен проект свързва академичната общност в България и представители на българската диаспора зад граница. Учители и ученици от най-голямото българско училище в Кипър – "Никола Вапцаров" в Никозия, с експертната подкрепа на проф. д-р Димитър Симеонов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", ще разкажат..

публикувано на 15.03.24 в 12:34

Отец Стефан за кончината на патриарха: Отива си поколение, при което църквата беше по-духовна!

Новината за кончината на Негово светейшество бе посрещната с много тъга и в Русе, където в продължение на 19 години патриарх Неофит бе митрополит. Преди да стане Български патриарх и Софийски митрополит, покойният владика Неофит оглавяваше Русенската митрополия. Отец Стефан от храма "Св. Николай Чудотворец" също е съкрушен от загубата...

публикувано на 14.03.24 в 08:23