Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарски закон за борба с педофилията влиза в сила

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес е в сила нов закон в Унгария, забраняващ „демонстрирането или популяризирането“ на хомосексуалността или промяната на пола сред непълнолетни. Текстът предизвика широко разпространено недоволство и заплахи за санкции от Брюксел, ако законопроектът не бъде коригиран.

„Законът за борба с педофилията“ първоначално беше насочен към затягане на наказанията за малтретиране на деца.

Но окончателният му проект съдържа поправки, които забраняват „популяризирането" на хомосексуалността и смяната на пола на лица под 18 години.

Унгарският парламент, контролиран от партията ФИДЕС на премиера националист Виктор Орбан, прие закона на 15 юни, въпреки че не е ясно какви наказания могат да бъдат наложени за нарушаването му.

Според критици законът е дори по-строг от забраната на Русия за гей пропаганда от 2013 г.

Виктор Орбан обвини лидерите на ЕС, че се държат като „колониалисти“, които искат да „диктуват“ на други държави.

Спорът премина и в спортния свят миналия месец, когато УЕФА отказа да позволи обект от футболния турнир Евро 2020 в Мюнхен да бъде осветен в цветовете на дъгата в знак на протест срещу закона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виктор Обран осъди коментар на Фон дер Лайен за унгарски ЛГБТ закон

Унгарското правителство окачестви като "позорни и политически пристрастни" коментарите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви, че забраната на ЛГБТ съдържание в учебните програми на Унгария е в разрез с европейските..

публикувано на 23.06.21 в 22:45
Гей парад в Будапеща

Унгария отговори на ЕС: Брюксел не може да каже кой и как да отглежда децата

Шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан осъди като "безпрецедентна“ кампанията на ЕС срещу Будапеща заради закона, който забранява "прояви или промоция на хомосексуалността". "Брюксел не може да каже кой и как трябва да отглежда..

публикувано на 07.07.21 в 18:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината..

публикувано на 23.04.24 в 13:12
Елена Йончева

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни..

публикувано на 23.04.24 в 13:07

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос..

публикувано на 23.04.24 в 13:01

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда (ГИТ) отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията инж. Екатерина Асенова. Компетентни институции и..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе..

публикувано на 23.04.24 в 12:55

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде..

публикувано на 23.04.24 в 12:44