Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Трябва да има едно голямо обединение на промяната преди изборите

| обновено на 18.09.21 в 14:09
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова от гражданската платформа „Изправи се. БГ“ лансира в интервю за БНР идеята за предизборен съюз между коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, обединение „Демократична България“ и проекта на Кирил Петков и Асен Василев.

Според нея едно такова обединение трябва да се стреми към управление на държавата.

„Отправям публично този призив към Христо Иванов и към Кирил Петков и Асен Василев за обединение на промяната, която да бъде първа политическа сила в следващия парламент, да има правителство на промяната“, каза Манолова в предаването „Политически НЕкоректно“ на програма „Хоризонт“. 

"Време е да се преглътне егото и да се участва в следващите избори с перспектива за българските граждани", каза Манолова. Тя посочи, че е сигурна, че "Изправи се.БГ" ще прескочат парламентарната бариера.

Сред потенциалните си нови партньори Мая Манолова не посочи партия „Има такъв народ“, която до думите ѝ „има други планове“. 

Комисията по ревизия се фокусира и за решаване на конкретни хора и малки фирми, имаме нашите успехи. Да, докладът не мина на комисията. Но той може да се прочете на сайта на Народното събрание, каза Манолова, която оглавяваше комисията в разпуснатото вече 46-о Народно събрание.
„Не успях да си почина след закриването на парламента. Обещахме още в четвъртък да защитим един от протестиращите граждани в Шумен, защото има заведено наказателно дело, също и да подкрепим водолазни клубове, заради невъзможност да се гмуркат…“, каза още тя.

„Това може да изглеждат маловажни проблеми, но ние като гражданска платформа винаги сме се занимавали с проблемите на хората. Компенсираме това, което не можехме досега да направим.

Комисията за ревизия на управлението разглежда сигнали на граждани

"Комисията по ревизия е една от малкото временни комисии, които завършиха и с доклад работата си, с изводи и препоръки. Имаше разкрития по същество за огромни злоупотреби, като на първо място това беше в дружествата по енергетика заради скока на цените. Ние направихме нашите препоръки", каза още Манолова.

„Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.

Примерно „Топлофикация София“, освен проблемите, които дружеството създава на столичани, от 1 октомври ще работи незаконно. Това го извадихме ние и през Комисията по ревизия и през парламентарния контрол.

Също за проблемите с фирмата за изграждане на интерконектора с Гърция".

Манолова съобщи за 22,5 млн. щети от непотърсени неустойки при строежа на интерконектора с Гърция

"Има нужда от нови играчи на политическата сцена. Ние дали сме стари партии, все пак участвахме в два парламента. По-важно е тук кои от формациите на промяната наистина искат да демонтират мафиотския модел, кои искат съдебна реформа. Това се видя в 46-ото НС. Видя се кои не искат да има съдебна реформа. А там в спецпрокуратурата и спецсъда има звена за поръчки за репресивни действия – властта си има бухалка“, заяви Манолова пред БНР.

На въпрос, че освен хора около Божков, които са част от досъдебното производство, протестиращи не са подслушвани, Манолова заяви:

„Ние се запознахме с официални документи, в които се казва, че: „Сигналът, подаден от Мая Манолова, е основателен“. От Бюрото на контрол на СРС ни отговориха – Не сте подслушвани незаконно."

Всъщност Специализираната прокуратура е поискала подслушване по отношение на десетки протестиращи, че те са организирана престъпна група -  130 души,  и целият офис на „Изправи се. БГ“ също е подслушван. За Бюрото е важно, че има искане на Специализираната прокуратура, има разрешение на специализирания съд и подслушването е законно. Но всъщност работата на Бюрото е да провери доколко основателно е това искане за подслушване“, заяви още Манолова.

„Там има много хора от площада, журналисти, политици, които са били подслушвани. Подготвили сме искане до прокуратурата чрез Закона за достъп до обществена информация, ясно е, че всички ще ни откажат, но ще питаме, а после, след отказите, ще заведем иск в Страсбург срещу държавата“, потвърди още веднъж  Манолова.

На въпрос във връзка с това , че т. нар. комисия "Магнитски" единодушно реши да поиска от специалните служби да проверят дали депутати от 46-ото Народно събрание са били официално финансирани от някои от санкционираните по глобалния закон "Магнитски", или от свързани с тях лица и дали това е така, Манолова каза:

„Нямам представа защо кандидатът на ИТН за правосъден министър Иво Атанасов тиражира подобни небивалици. Аз не съм член на комисията "Магнитски". Това са абсурдни обвинения."

"Това партии на промяната ли са – ИТН – те казаха, че протестите били платени? Това ли е желание за промяна на модела?"

Спецслужбите ще проверят дали депутати са финансирани от санкционираните по "Магнитски"
Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00