Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напояването в земеделието и Планът за възстановяване - мисия (не)възможна

Земеделски производители се опасяват, че може да се превърне в план за унищожаване и неустойчивост

Снимка: БГНЕС

Във версията на Плана за възстановяване и устойчивост, изпратен миналата седмица на Европейската комисия, фигурира специално направление за инвестиции, свързани с ефективно управление на водите в земеделските стопанства. Това каза пред БНР Георги Събев, заместник-министър на земеделието. По думите му това означава направление за земеделските производители, които искат да инвестират в напояване, включително капково и изграждане на съоръжения за съхранение на вода.

Георги Събев   Снимка: БГНЕС

В рамките на фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство е обособено специално направление в размер на 100 милиона лева безвъзмездна финансова помощ, която ще достигне директно до българските производители, поясни Събев в предаването „Преди всички“.

„Де факто през следващите години в рамките на този фонд ще се ангажират общо 200 милиона, 100 милиона от които ще бъдат безвъзмездна финансова помощ от ЕС, а останалите 100 ще бъдат съинвестиция, съучастие от земеделските производители.“

Преди месец е бил поискан списък със стратегически на-важни обекти и такива в най-окаяно състояние, уточни Божидар Петков от Асоциация на малинопроизводителите. По думите му те имат информация, че парите за директни инвестиции в системата за напояване „ще бъдат рязко ограничени“ до финансирането на 24 обекта. Заради редуцирането на списъка от Министерството на земеделието малинопроизводителите са предложили 5 изключително важни и належащи за ремонт напоителни канали и съоръжения.

Малинопроизводителите ще бъдат засегнати от недостатъчния брой канали за напояване в Плана за възтановяване и устойчивост  Снимка: БГНЕС

„Разбрахме, че липсата на пари води до постоянно прекрояване на този план. Сам по себе си Планът за възстановяване и развитие ако не бъде достатъчно финансиран, той може да се превърне в план за унищожаване и неустойчивост“, предупреди Петков. По думите му има риск инвестиции да бъдат компрометирани, а стопаните разорени, ако дадено стопанство например инвестира в големи площи трайни насаждения, а близкият канал остане без модернизация и вода. Божидар Петков предупреди, че това може да се превърне в бомба със закъснител.  

Снимка: БГНЕСПредседателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов от своя страна посочи, че „Напоителни системи“ в момента са ходещ мъртвец“, уволнени са били кадърни хора и сега няма капацитет. Костадинов очаква голям взрив – да „изгърмят“ земеделци, които по Програмата за развитие на селските райони, мярка 4.1 са направили проекти, сключили са договори и занапред могат да бъдат проверявани от Инспектората на Държавен фонд „Земеделие“.

„Както къщите за гости. Защо не изпълнявате проекта и разписаните неща в него? И те ще трябва да връщат пари. Те са изгърмели директно. Часовниковият механизъм е малък, но взривът е голям. Той ще обхване абсолютно всички, които се напояват от „Напоителни системи“.

Костадинов обобщи какво представлява Планът за възстановяване в частта за напояване:

Все едно вкъщи да си направиш перфектна баня, с много добри уреди, с екстрите и в същото време да нямаш входяща канализация, захранване с вода. Това е положението с „Напоителни системи“ – да чакаш отнякъде да падне един дъжд, да събереш отнякъде си вода, че да се изкъпеш.“

„Основното за земеделието е водата. Ако някои хора, които са стояли само на бюро, не са го разбрали, нека да излязат, да го видят, за да го научат“, коментира Костадин Костадинов.

Скептицизмът е оправдан, защото представителите на земеделския сектор са били свидетели на много злоупотреби през последните 10-20 и повече години, отбеляза заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

Относно неяснотите около екологичните оценки на обекти, строени преди десетилетия, но които сега следва да се ремонтират, Георги Събев изтъкна:

„Необходимо е да се направи оценка за това какво ще е въздействието от всеки един проект, подаден в рамките на националния План за възстановяване и устойчивост върху околната среда. Едно от условията да бъде одобрен националният План за възстановяване и устойчивост е всеки един проект да няма негативен ефект върху околната среда. Цялата оценка за Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъде изготвена от Министерството на околната среда и водите. Миналата седмица получихме писмо от МОСВ – те казват, че не следва те да изготвят тази оценка. Според тях заявителят трябва да изготви тази оценка – „Напоителни системи“. 

По окончателния списък на обектите по Плана за възстановяване земеделското министерство е работило съвместно с „Напоителни системи“, обясни още Георги Събев.

„Стигнахме до списък на 24 обекта за напояване и 43 обекта за отводняване, които отговарят на тези критерии. В тези 24 обекта включихме предложенията, които бяха подадени от бранша.“

Повече акценти по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46