Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри новото правителство с премиер Кирил Петков

| обновено на 13.12.21 в 17:11
Снимка: БГНЕС

Със 134 гласа Народното събрание одобри правителството с министър-председател Кирил Петков. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, Движението за права и свободи (ДПС) и „Възраждане“.

В три последователни гласувания парламентът одобри Кирил Петков за премиер, прие структурата и състава на Министерския съвет. И при трите вота „за“ гласуваха 134 от общо 238 депутати в пленарна зала.

След това новоизбраният премиер и министрите в кабинета "Петков" положиха клетва в Народното събрание.

Обсъжданията преди гласуването на новата изпълнителна власт в парламента продължиха над три часа.

Кирил Петков заяви, че днес е важен ден да продължи промяната, промяната на мисленето, промяна на управлението. Трябва да работим заедно, ако искаме едно по-добро бъдеще за България, каза Петков:

"Днес е важен ден да продължим промяната. Заедно с четиримата коалиционни партньори ние постигнахме общи дебати за политиките, които ще са нужни за тази промяна да се осъществи. Аз вярвам, че след четири години България ще бъде едно съвсем различно място".

Направихме общо споразумение 4-те партии, за да осъществим промяната. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени. Трябва да се избегне увеличаването на цената за битовите потребители от 1 януари. Новата стратегия в сферата на енергетиката: ниски цени и диверсификация.

Трябва да се преборим с Covid кризата, не трябва да чакаме следващият щам да удари икономиката. Трябва да се ваксинираме. Това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата си вкъщи и да не пълним болниците, каза Петков:

"Моята първа заповед ще бъде: всеки в Министерски съвет трябва да има "зелен сертификат".

В област "енергетика" ще се работи да се избегне увеличаването на цената на тока за битовите потребители от 1 януари.

Мотото ще бъде нулева толерантност към всеки изхарчен неправомерно лев.

Основната цел на МВР е да няма нито един човек над закона. Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво.

България трябва да настигне европейските си партньори, нашият растеж трябва да бъде над 5%, трябва да бъдем център за нови компании, трябва да привлечем инвестиции. Ние сме с най-ниските данъци, но заради корупцията не можем да привлечем добрите производства, посочи още Петков.

Време е да си върнем статута на голям производител на храни. Крайно време е да свържем Северна и Южна България. Трябва да построим законно АМ „Хемус“, да изградим нови мостове над Дунав, каза Петков.

Снимка: БГНЕС

Трябва да се борим с нашите партньори в ЕС за върховенство на закона. Силата на дипломацията и решаването на конфликти с мирни средства. Добросъседство с РСМ трябва да бъде огромен ангажимент. Българската отбрана трябва да бъде адекватна, коментира той.

Нито едно дете не трябва да бъде оставено зад борда. Знанията трябва да се получават в училищата, а не в частни уроци. Всяко дете трябва да има достъп до спорт. България трябва да стане с конкурентното си предимство – една дестинация, 100 изживявания. Ако не се справим с проблема мръсен въздух и вода, няма как да се наслаждаваме на едно от най-големите си богатства – природата, заяви Петков.

От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е сериозен проблем. Кризата в културата е почти толкова страшна, колкото демографската, поясни Петков.

Нужна е дигитализация, прозрачни обществени поръчки.

Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем своите цели. Призовавам опозицията следете всяка наша стъпка. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия, каза още Петков.

41-годишният Кирил Петков e завършил "Финанси" във Ванкувър и магистратура по "Бизнес администрация" в Харвардския университет през 2001 г. Той е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. Петков беше служебен министър на икономиката в първия служебен кабинет, назначен през май месец тази година.

Министър-председателят Кирил Петков и министрите в новия кабинет положиха клетва в Народното събрание./Снимка: БГНЕС

В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, каза вицепремиерът по европейските фондове Асен Василев:

"Която е достатъчно необходима и толкова необходима на българското общество, че партии, които от десетилетия стоят в различния спектър - от най-ляво до най-дясно, са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе тази дълбока антикорупционна програма".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02