Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дронзина: Войната печели този, който има кауза, Украйна я има

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Войната печели този, който има кауза. Така, както са печелили битките навремето ген. Колев и неговите войници. Каузата на правдата е на страната на Украйна в тази война и поради това не се съмнявам в нейната победа".

Това каза пред БНР проф. Татяна Дронзина, политолог и университетски преподавател. 

По думите ѝ не е редно да се премълчава, че 9-и май е ден на победата на целия свят над фашизма, защото и много държави, а не само Съветският съюз, са допринесли за тази победа. 

"В речта си на парада в Москва Путин не употреби израза "специална военна операция", което може да ни накара да мислим, че може по-късно днес или през следващите дни да обяви пълномащабна война в Украйна. Путин не обяви мобилизация и отмени въздушната част от парада, което е показателно", каза проф. Дронзина.  

Тя уточни, че обявяване на мобилизация ще позволи на Русия да съди дезертьорите и тези, които отказват да служат във войските, които изпраща в Украйна.

Проф. Дронзина коментира с разочарование, че очакването в днешна Русия да се появи антипутинско и антивоенно движение е неоснователно, защото там "няма критична маса от хора, които могат да го формират".

"Не смятам, че войната в Украйна ще свърши бързо", прогнозира политоложката. 

Татяна Дронзина

В предаването "12+3" Татяна Дронзина коментира думите на лидерката на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова, че Русия е приятелска страна на България:

"Тя казва това, когато Русия ни постави в списък с вражески държави, когато ни врътна кранчето и ни спря  газа и т.н. При това положение какво друго да мислим, освен че българският ляв политически елит има зависимости от Москва, които не са видими, но са много силни". 

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Татяна Дронзина в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37