Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Каварна и Шабла се питат как закриването на институции съдейства за решаване на демографската криза

Районното управление на МВР в Шабла е преобразувано в участък, ВСС иска да закрие Районния съд в Каварна

Община Каварна
Снимка: БГНЕС

През тази седмица Районното управление на МВР в Шабла беше преобразувано в участък. Няколко дни преди това Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с предложение за промяна на съдебната карта на България, която предвижда закриването на Районния съд в Каварна и вливането му в съда в Балчик. Съдът в Каварна обслужва две граници - една сухопътна и една морска, както и населението на две общини - Шабла и Каварна, които са разположени на огромна територия, което още повече отдалечава хората от пряк достъп до правосъдие. По това предложение беше проведено и обществено обсъждане в Балчик.

Кметове на общини и населени места, адвокати, нотариуси, общински съветници, съдии, представител на бизнеса и неправителствени организации изпълниха залата на Народното читалище „Паисий Хилендарски“ в Балчик. Тяхната цел бе с аргументирани доводи и реални примери от ежедневието си да се опитат да убедят членовете на съдийската колегия на ВСС, че закриване на съда в Каварна не трябва да има.  

Председателят на Съдийската колегия Даниела Марчева уточни, че окончателно решение тепърва предстои да бъде взето. Сред мотивите за обединяването на двете съдилища тя посочи критиките на Европейската комисия по темата, неравномерната натовареност на съдиите в страната ни, ниската натовареност на съда, както и все по-увеличаващият се бюджет на Районния съд в Каварна, който за 2021 година е бил над 700 000 лв.  

Според Милена Бончева от Районния съд в Каварна обаче при демографската криза, в която е страната ни, подобни действия ще засилят тенденцията на обезлюдяване на определени региони, сред които и общините Шабла и Каварна. Същите притеснения изрази и кметът на община Каварна Елена Балтаджиева. 

" Вливането към Районен съд – Балчик не е съобразено изобщо със социално-демографската и технологичната структура на двете общини. Отстоянието на най-отдалечените места в двете общини до Районен съд – Балчик е твърде голямо, а пътищата ни – без постоянни връзки с обществен транспорт."

Снимка: Радио Варна

Кметът на община Шабла Мариян Жечев не скри искрената си тревога от евентуалното закриване на поредна институция в региона.  

"Ще ви кажа кое го няма – няма ги младите, които в момента учат право или в момента карат своето средно образование и мислят да учат право и да се реализират на територията на общините Шабла и Каварна. С един такъв акт няма да ги има никога. С един такъв акт лишаваме района от една гилдия. По този начин не помагаме на демографията, напротив – приключваме с този вид професия. МВР ще закрие полицейския участък в Шабла – приключваме с още една професия. Сигурно спешната помощ е следващата или пожарната безопасност. Може би общината. И така ще оправим демографията."

Председателят на Районния съд в Каварна Веселина Узунова опроверга голяма част от публикуваните на страницата на Висшия съдебен съвет данни за управлявания от нея съд. Според нея съдиите в Каварна са най-натоварени след тези в Добрич

В общественото осъждане онлайн участие взеха и част от народните представители от област Добрич. Мая Димитрова от БСП изрази категоричното им общо становище срещу подобно предложение съдът в Каварна да преустанови дейността си.  

Това обществено обсъждане е първото, предстоят така да се проведат и по отношение на промяна на окръжните съдилища в Ямбол, Стара Загора, Хасково и Габрово.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40