Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън омаловажи политическите трусове в управляващата Консервативна партия

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън омаловажи политическите трусове в управляващата Консервативна партия. Тази седмица нейният председател подаде оставка, след като торите загубиха извънредните избори за две депутатски места. В интервю за Би Би Си Джонсън даде да се разбере, че няма да промени поведението си.

Борис Джонсън заяви, че няма да настъпи "психологическа трансформация" в характера му след пораженията в извънредните избори на депутати, които доведоха до призиви за промяна.

По повод на съобщенията, че бунтарите в неговата Консервативна партия планират да го премахнат, Джонсън отговори:

"Златно правило в политиката е да се фокусираш върху това, което правиш, за това, за което си избран, за да помогнеш на хората да движат страната напред“.

След загубата на две депутатски места от торите и оставката на председателя на Консервативната паритя Оливър Даудън по този повод, днес Борис Джонсън заяви, че "смирено и искрено" приема критиките.

Той обаче отбеляза, че "трябва да се прави разлика между критика, която е от значение и такава, която е без значение".

Загубата на депутатските места идва след месеци на критики към премиера за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун, непрекъснато увеличаващата се инфлация и спечеления не особено убедително вот на доверие сред депутатите в неговата партия.

Джонсън заяви, че гласоподавателите са уморени да слушат истории за него и вместо това искат да се фокусират върху разходите за живот, икономиката и "да се изправят срещу насилието и агресията в Украйна".

Запитан дали има някакъв принципен въпрос, по който той би подал оставка, Джонсън отговори, че една такава причина може да бъде, ако се наложи да изостави украинската кауза, защото би станало по-трудно да я защитава на фона на инфлацията и високата икономическа цена, но той не вижда такъв сценарий.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42