Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да управляваме страната, след това идват съображенията кой е за статуквото, кой е за промяната"

Огнян Минчев: Винаги ни трябват големи и малки братя, които да ни побутват и нашамарват

Стъпка по стъпка старите партии на статуквото се връщат в легитимни позиции, смята политологът

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Дали президентът има страхове или не, ще си проличи преди всичко в това на кого ще връчи третия мандат."

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Според него има само една пълноценна възможност за създаване на второ правителство в този парламент – връчване на мандата на ДБ, защото е успяла да си изработи "най-много валенции в различни посоки".

"Предвид трите реалистични възможности – мандат на ДБ, на БСП или на ИТН, единственият по-разумен шанс да се случи е с ДБ."

Поемането на мандата от БСП ще означава и много очевиден знак каква външна политика ще води следващото правителство, смята политологът.

По думите му "групата на Слави е наясно, че танцува последен сезон в парламента и в голямата политика и начинът, по който танцува, не е особено приличен, поради което очевидно сам готови на някакви компромиси".

"БСП категорично иска да остане на власт, тъй като при следващо раздаване нейното участие във властта не е гарантирано, меко казано."

За ДБ създаването на ново правителство също е много важно. Единствената от четирите формации, която не е сигурна, че иска правителство, е ПП, изтъкна Огнян Минчев.

Минчев изрази позиция, че заради компромисите ПП са загубили радикални поддръжници, които са се надявали, че "техните любимци ще направят революция". След отстраняването на Никола Минчев и успешния вот на недоверие обаче ПП са възвърнали съществена част от радикалната си подкрепа, защото са играли твърдо по няколко направления, включително за изгонените 70 руски дипломатически сътрудници, допълни той.

Политологът вижда неохота за участие на ПП в ново правителство в тази парламент.

"Видяха как в социологическите сондажи как чудотворно се възстановява техният рейтинг. Те се колебаят твърде много дали им е необходими второ правителство в този парламент или бързи избори, които да циментират тази нова подкрепа, която започна да приижда от радикалните им привърженици."

Следващото служебно правителство външно ще бъде по-хрисимо, по-кротко, но ще бъде правителство на президент, който отново разполага с неограничена власт, прогнозира анализаторът.

Запитан има ли външно акуширане за създаване на редовно правителство сега или се мисли по-скоро за евроатлантическа коалиция след изборите, Минчев коментира:

"Всички тези приказки са твърде раздути през българския комплекс за малоценност, че не сме в състояние да се справим, оставени на самите себе си. На нас винаги ни трябват големи и малки братя, които да ни побутват, да ни насочват, ако трябва и да ни нашамарват."

"Вървим в посока, в която стъпка по стъпка старите партии на статуквото, които бяха делегитимирани с протестите от 2020 г., постепенно ще се връщат в легитимна позиция. Ако никой не е в състояние да коригира това, което те са правили, докато са били на власт, тяхната релегитимация ще бъде още по-лесна и още по-бърза. Не е от полза на никого да поддържаме дългосрочно подобна пропаст между едната и другата част от политическите сили, от политическия спектър в България. Това радикално стеснява и възможностите за управление на страната. Трябва да управляваме страната. След това идват съображенията кой е за статуквото, кой е за промяната", подчерта Огнян Минчев в предаването "Политически НЕкоректно".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05