Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франко Павончело: "Италиански братя" може и да спечели, има обаче две "но"

Утре в Италия ще се проведат предсрочни парламентарни избори, след като през юли беше бламирано правителството на националното единство бламираха премиера технократ Марио Драги.

След вота третата по големина икономика в еврозоната ще се готви за най-радикално дясното управление в своята следвоенна история и за първия си крайнодесен премиер след Бенито Мусолини. Постфашистката партия "Италиански братя" с лидер Джорджа Мелони се очаква да доминира коалицията със също крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и с "Форца Италия" на Силвио Берлускони, която има вероятност да спечели и 60 процента от местата в парламента. Италия не се слави със стабилни и дълголетни правителства - 67 са се изредили за 75 години. 

Професорът по политология Франко Павончело, президент на университета "Джон Кабът" в Рим, е събеседник по темата в предаването "Събота 150".

Неизбежна ли е победата на Мелони, или социолозите все пак ще сгрешат?

Партията на Джорджа Мелони ще се представи много добре на изборите. Някои смятат, че ще спечели дори повече от 30 процента от гласовете. Но има два проблема, свързани с неизбежността на тази победа. Първият е, че останалите партии в коалицията - "Форца Италия" на Берлускони и "Лига" на Салвини - не срещат особено голяма подкрепа. Мелони може и да постигне грандиозен резултат, но формацията на Берлускони май няма да получи дори 6-7 на сто.

Другият елемент, който трябва да бъде взет под внимание, е, че движението "Пет звезди" е много силно в Южна Италия. Знаете, че то застава зад идеята за граждански доход - т.е. универсална месечна подкрепа за най-бедните и за безработните - и затова движението, водено от Джузепе Конте, печели симпатиите на южняците. И можем да се окажем в ситуация, в която дори Мелони да се представи блестящо, да не се стигне до възможност дясната коалиция да управлява с такова мнозинство, каквото очаква. Все още има вероятност да го получи, но не е толкова ясно, колкото изглеждаше преди.

Как всъщност си представяте да изглежда новото правителство и каква продължителност ще има управлението му предвид идващата тежка зима, различията между отделните партии и традицията в Италия правителствата да остават на власт средно по по-малко от две години?

Нека приемем, че дясната коалиция ще спечели повечето места в парламента и ще управлява. Проблемът е, че има остри различия в политиките на "Италиански братя" и на "Северната лига". Едната партия стои твърдо зад централизираната държава, докато втората настоява да се гарантира регионална автономия на север. Когато започнат преговори по този въпрос, може да се стигне до много сериозен разрив.

Другият проблем ще е с фискалната политика - дали правителството да трупа още по-голям дефицит. Тук също може да има търкания и дори разрив между тези две формации. Избирателната система в Италия е вече такава, че облагодетелства партиите, които влизат в коалиция, и те го правят, макар и да са много различни. Проблемът е, че хетерогенни коалиции могат да спечелят изборите, но след това може да се окаже, че партиите в тях са твърде разнородни, за да могат управляват заедно.

Руското посолство в Рим припомни, че повечето партийни лидери, с изключение само на Мелони, имат приятелски снимки с Владимир Путин. Каква роля изигра руската война в Украйна в предизборната кампания в Италия?

Много хора имат снимки с Путин преди нахлуването му в Украйна. И Обама, и Тръмп, и доста европейски лидери са се снимали с него. Но не това е проблемът. Проблемът е, че има политически партии, които са близки до Русия. Берлускони, разбира се, винаги е демонстрирал такава близост, а и Салвини е показвал много интересна симпатия към руското правителство. Сега обаче Мелони категорично клейми Москва и демонстрира ясна пронатовска визия, а Салвини твърди, че си е променил мнението. Мисля, че казусът с Русия и Украйна не стои пред тях, защото всеки по един или друг начин подкрепя Киев. 

Ще продължи ли силната подкрепа на Италия за украинците и след изборите предвид тежката зима, която ни очаква?

Когато хората гласуват, се вълнуват най-вече за парите си и не толкова за външната политика. Това е една от базисните истини в приложната политическа наука. Въпросът е, че след Марио Драги, който имаше много силна лидерска позиция спрямо Украйна в целия Западен блок, подкрепата към Киев вече няма да е толкова силна. Ще продължи на думи, може и да бъдат изпращани някакви оръжия, но ще се усети известно спадане в ентусиазма.

Нормално е наистина избирателите да мислят първо за джоба си. В тази връзка може ли проблемът с газовите доставки и високите сметки да промени отношението им към руската политика? 

Италия не е в позиция да каже, че иска газ и затова променя политиката си в НАТО и почва да вика за Русия. Няма как да стане. Освен това през последните няколко месеца рязко беше намалена зависимостта ни от руския газ. Намерени са алтернативни доставчици и затова не мисля, че проблемът с руското синьо гориво ще бъде съществен за Италия. 

На изборите преди четири години Мелони спечели едва около 4 процента от гласовете, а сега е възможно да получи дори 7 пъти повече. Дали пък не я чака съдбата на "Пет звезди" - от нищото достигнаха върха, а сега се сриват с три пъти по-нисък процент?

Същото нещо се случи и със "Северната лига". Те бяха много популярни на европейските избори, но сега подкрепата за тях е доста по-малка. Въпросът ви е интересен, защото виждаме, че около 30 процента от италианците гласуват за партии, за които смятат, че са различни от системните. След това се разочароват и дават гласа си за друга партия. Така сега идва редът на "Италиански братя". И остава да видим какво ще се случи, когато те започнат да вземат непопулярни управленски решения - най-вероятно тогава подкрепата за тях ще падне пак до нормалните 10-12 процента. 

Какво попречи на ляво-центристите да наваксат преднината на дясната коалиция?

Проблемът им е, че управляват страната в един или друг формат през последните 10 години с изключение на една. Преимуществото на Мелони пък се дължи на това, че през това време - значи отдавна - тя бе в опозиция. При управлението на правителството на Драги "Италиански братя" даже бяха единствената опозиционна партия. И в интерес на истината причината Салвини и Берлускони да свалят кабинета на националното единство беше, че се уплашиха, че ако останат още известно време в тази коалиция, Мелони ще обере целия вот.

Ще липсва ли Марио Драги на Италия? Каква роля му отреждате в бъдеще?

Мисля, че Марио Драги вече липсва на Италия. Шок беше, когато парламентът сне доверието от него и правителството му падна. Самият Драги съвсем ясно заяви, че не иска пак да бъде министър-председател. Категоричен беше. Някои смятат, че ако ситуацията стане напечена и той бъде помолен да се върне, ще го направи. Възможно е - никога не бива да правим категорични прогнози за нечии решения. Струва ми се обаче, че Марио Драги смята този етап от живота си за приключен.

Знаете ли, когато мандатът на Драги като управител на Европейската централна банка приключи, направих подробна визитка на неговото управление. Всички експерти, с които говорих тогава, бяха напълно убедени в едно - когато се стигне до криза, Супер Марио ще се завърне...

Той беше велик лидер през тази година и половина в правителството. Успя да се справи фантастично с Covid кризата и с овладяването на икономическата ситуация. Зае много ясна позиция по украинската криза. Драги има страхотна репутация. Истината е, че сега сме спокойни, защото той още е премиер и ръцете му са развързани да провежда политиките, които намира за необходими. След около месец или месец и половина - когато бъде съставено новото правителство, Драги ще си тръгне и тогава ще видим какво ще мислят италианците за собственото си бъдеще. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19